NavMenu

Svjetska trgovinska organizacija izabraće novog generalnog direktora 15. februara

Izvor: Tanjug Srijeda, 10.02.2021. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Adam Radosavljevic)Ilustracija
Svjetska trgovinska organizacija (STO) saopštila je da će 15. februara izabrati novog generalnog direktora na sjednici Generalnog odbora, glavnog tijela nadležnog za donošenje odluka.

U stručnim krugovima se predviđa da će na ovu funkciju biti imenovana nigerijska kandidatkinja Ngozi Okonjo-Iveala, čime će biti premošćena višemjesečna praznina u najvišem rukovodstvu STO, nakon što je Vašington prošle nedelje odustao od svog protivljenja, prenosi Reuters.

Ukoliko bude postignut konsenzus, Okonjo-Iveala će postati prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog regulatornog tijela.

Ova organizacija, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podneo ostavku na tu funkciju godinu dana prije isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okonjo-Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Američka administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa kritikovala je STO i paralisala neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje njenog vrhovnog apelacionog tela nadležnog za donošenje presuda u trgovinskim sporovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.