NavMenu

Hoće li pečurke zamijeniti beton i ciglu? - Naučnici razvijaju građevinske materijale od gljiva (VIDEO)

Izvor: RTS Utorak, 09.02.2021. 08:21
Komentari
Podeli
Naučnici u saradnji sa arhitektama i građevinskim inženjerima pokušavaju u carstvu gljiva da nađu rješenje za jednu od najvećih kriza na svijetu - klimatske promjene. Cigle od pečuraka su izdržljive, biorazgradive i predstavljaju najbolju alternativu materijalima koji zagađuju okolinu.

Materijali koji se koriste za izgradnju i sama građevinska industrija čine jednu desetinu emisije ugljen-dioksida na našoj planeti. To je više od pomorskog i vazdušnog saobraćaja zajedno. A problem je iz dana u dan sve veći.

Materijali napravljeni od micelija, mreže koju prave gljive i iz kojih rastu pečurke, mogli bi da pomognu da se ova situacija preokrene.

Njihovom upotrebom emisija ugljen-dioksida koji zagrijeva planetu bila bi mnogo manja nego kada se koriste tradicionalni materijali, poput cementa. Njihova dodatna prednost je i to što su biorazgradivi i za sobom bi ostavljali mnogo manje štetnog otpada.

Gljive bi mogle čak da pomognu i u čišćenju okoline, jer stari građevinski materijal ne bi završavao na deponijama, poput piljevine ili poljoprivrednog otpada.

- Našoj građevinskoj industriji su potrebne ovakve vrste materijala - naglašava Dejvid Bendžamin, osnivač i glavni arhitekta u firmi Living. - Različite zemlje imaju zaista ambiciozne ciljeve vezane za klimatske promjene i ovaj materijal bi mogao da pomogne da se ostvari dio tog napretka - smatra Bendžamin.

Građevinski materijal od pečuraka još je u prilično ranoj fazi istraživanja i razvoja, ali već pokazuje značajan potencijal kao materijali pogodni za izolaciju, pa čak i kao zamjena za betonske blokove.

Za proizvodnju ovog materijala nisu potrebna fosilna goriva, a kada se završi proizvodnja nema otrovnog otpada.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.