NavMenu

Uređenje enterijera najzahtjevniji posao u okviru projekta valorizacije Đalovića pećine

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 08.02.2021. 12:38
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/677183011)
Ovih dana završeno je probijanje ulaza u Đalovića pećinu. Zahtjevan i kompleksan posao, vrijedan 20 mil EUR, ulazi u najzahtjevniju fazu, a to je uređenje enterijera najatraktivnijeg speleološkog blaga Crne Gore. Probijanjem ulaza u podzemne prostorije i dvorane Đalovića pećine, Bijelo Polje sve je bliže valorizaciji prirodnih potencijala kojima će podstaći kako lokalni tako i regionalni razvoj turizma.

Iskusni bjelopoljski speleolog Željko Madžgalj istraživanju podzemnih dvorana i kanala posvećen je više od dvije decenije. Upoznao se sa raskošnim nakitima brojnih špilja, ali je prvi susret sa Djalovića pećinom bio sudbonosan za njegova dalja proučavanja. Tada još uvijek skrivena i neistražena jama bila je izazov za mladog speleologa koji se godinama zalagao za valorizaciju tog prirodnog dragulja. Vodenim putevima ulazio je u pećinu preko 100 puta ali je dan u kojem je probijen ulaz u podzemne prostorije za njega poseban.

Nakon probijanja ulaza u pećinu dugu 20 metara, slijedi najzahtjevniji posao a to je uređenje enterijera kojim je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete. Prirodni ambijent biće u potpunosti sačuvan. Najatraktivnije speleološko blago u svojoj prirodnoj formi posjetiocima će biti otkriveno u dužini od 800 metara.

Đalovića pećina sa šest dvorana visokih i do 60 metara, stalagnitima koji dostižu visinu do 11 metara, jedan je od najvećih turističkih potencijala sjevera.

Decenijama nepravedno zapostavljene podzemne odaje Đalovića pećine biće središte crnogorskog turizma. Posla još ima ali je država stala iza zahtjevnog poduhvata.

Iako na turističkim mapama ima mnogo atraktivnih jama, sa dobro isplaniranom promocijom Bijelo Polje može uspješno da komercijalizuje speleološki turizam i podstakne lokalni razvoj. Đalovića pećina definisana je kao lokalitet koji će u skorije vrijeme popularizovati veliki potencijal sjevera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.