NavMenu

Vlada raskinula sedam ugovora za male hidroelektrane

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.02.2021. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Vlada je raskinula sedam ugovora o koncesiji kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroeleketrana (mHE), saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

- Raskinuti su ugovori o izgradnji MHE na sljedećim vodotocima: Đurička rijeka u Plavu, Bistrici u Bijelom Polju, Bukovici u Šavniku, Reževića rijeci u Budvi, Ljeviškoj i Raštaku u Kolašinu. Na vodotoku Raštak je bila predviđena izgradnja dvije mHE na osnovu dva ugovora o koncesiji - kazali su iz Ministarstva Televiziji Vijesti.

Vlada će zbog toga morati da plati odštetu investitorima, ali još ne znaju koliku, a za to optužuju prethodnu vlast.

- Stihijsko planiranje izgradnje mHE će se u konačnom negativno odraziti na sve građane, budući da je do sada podnijeto pet tužbi Privrednom sudu za naknadu štete. Nezahvalno je govoriti u ovom trenutku o iznosu štete koja će se tek utvrditi u sudskom postupku koji je pred nama. Konkretne odluke oko projekata koji se već realizuju ne želimo ishitreno donositi bez sagledavanja svih mogućih uticaja - objasnili su iz Ministarstva.

Građani koju su mjesecima protestovali i branili rijeke od mašina ne kriju radost zbog odbrane, kako su kazali, bogatstva Crne Gore, prenosi portal Vijesti.

- Mi smo prezadovoljni što je odbranjena Bukovica. Dobili jednu građansku Vladu, da misle ipak o građanima svojim, a ne da misle samo o pojedincima koji će da pune džepove sa naših rijeka i planina i ostalih bogatstava Crne Gore - kazao je Veljko Bulatović iz Donje Bukovice.

On je poručio da njihovoj borbi još nije došao kraj.

- Nama rijeka znači život, ne samo nama, svim stanovnicima Crne Gore, one su država Crna Gora zajedno sa narodom. Nismo u potpunosti zadovoljni dok se ne budu zaštitile sve rijeke u Crnoj Gori. To su biseri Crne Gore - rekao je Bulatović.

Iz Ministarstva uvjeravaju da će to i učiniti.

- Situacija u kojoj smo se kao društvo našli nakon stihijske gradnje malih elektrana, društvenih i ekoloških posljedica, kao rezultat će imati veliki negativni uticaj na cijelo naše društvo, a čije srazmjere samo naziremo u ovom trenutku. Sa sigurnošću se može reći da ova Vlada neće davati nove koncesije za gradnju mHE - kazali su iz Ministarstva.

Vlada je već sredinom januara prekinula postupak odobravanja izgradnje male elektrane Slatina u Kolašinu, koju gradi kompanija BB Hidro, u suvlasništvu sina predsjednika države, Blaža Đukanovića.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.