NavMenu

CDT: Crna Gora će u narednim godinama biti pod značajnim opterećenjem zbog duga prema Kini

Izvor: Mina Ponedjeljak, 08.02.2021. 09:04
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Crna Gora će, zbog duga Kini, narednih godina biti pod značajnim opterećenjem, dok bi fiskalni i upravljački rizici, koji proističu iz rastuće zavisnosti, mogli ugroziti njenu geostratešku orijentaciju i demokratski razvoj, pokazala je analiza Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

- Crna Gora će u narednim godinama biti pod značajnim opterećenjem zbog velikog duga za projekat auto-puta Bar-Boljare. Fiskalni i upravljački rizici, koji proističu iz rastuće zavisnosti od Kine, mogli bi ugroziti geostratešku orijentaciju Crne Gore i njen demokratski razvoj - pokazala je analiza koju je CDT pripremio uz podršku Centra za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE) iz Vašingtona.

Iz CDT-a su objasnili da se izvještaj bavi analizom kineskog uticaja u Crnoj Gori sa ekonomskog stanovišta, sa fokusom na problem korozivnog kapitala, termina kojim se označava finansiranje koje je nedovoljno transparentno, odgovorno i tržišno orijentisano. Poseban akcenat je na projektu auto-puta, zbog njegovog značajnog udjela u iznosu spoljnog duga zemlje.

- Kredit koji je Vlada uzela od kineske Exim banke za gradnju prve dionice auto-puta, već je dramatično uvećao državni dug. Pod teretom tako visokog javnog duga, Crna Gora sve teže dolazi do sredstava na finansijskom tržištu i već se zadužuje po nepovoljnijim kamatnim stopama od susjednih zemalja - kazali su iz CDT-a.

Predsjednica CDT-a, Milica Kovačević, rekla je da to onemogućava autonomno i potpuno nezavisno donošenje odluka o strateškim pitanjima ekonomskog razvoja.

- Stalni proces tranzicije društva ugrožava autonomnost države, odnosno njenih institucija ukoliko dominantno zavisi od ekonomskih ili političkih uticaja stranih država. Takvom uticaju se može oduprijeti samo jačanjem demokratskih institucija i procedura - kazala je Kovačević.

Ona je dodala da na taj način Crna Gora može napraviti korak naprijed za izlazak iz sfere uticaja autoritarnih režima i njihovih interesa, kojima je bila izložena u prethodnih 15 godina.

Kovačević smatra da Crna Gora treba da uvede efikasne finansijske politike kako bi preduprijedila maligne spoljnopolitičke uticaje.

- Treba unaprijediti mehanizme za sprečavanje korupcije, nezakonitog finansiranja i pranja novca kako bi se smanjila mogućnost zarobljavanja ekonomskih resursa od političkih elita. Kreiranje transparentne baze podataka o preduzećima, stranim investicijama i nekretninama pomoglo bi u identifikovanju korozivnih ili nelegalnih tokova kapitala koji ulaze u zemlju - saopštila je Kovačević.

Ona smatra da prvi korak nove Vlade u rješavanju identifikovanih problema treba da bude objavljivanje cjelokupne dokumentacije u vezi sa projektom auto-puta. Neophodno je, prema njenim riječima, da Skupština bude u potpunosti upoznata sa detaljima o finansiranju projekata koji se sprovode na osnovu međuvladinih sporazuma, čime je prethodna vlada zaobišla nacionalne propise o javnim nabavkama.

- Potrebno je da javnost bude informisana o tome u kakav nas je potencijalni problem dovela Vlada prihvatanjem izrazito nepovoljne i ponižavajuće odredbe ugovora o nadležnosti kineskog suda u slučaju spora - navela je Kovačević.

Ona je poručila da Crna Gora mora biti oprezna pri valorizovanju svojih resursa, posebno kada su u pitanju ulaganja u proizvodnju električne energije iz uglja, hidroenergije, vjetroelektrana i solarnih elektrana.

- Iako su nam potrebni veliki razvojni projekti, mora se izbjeći stvaranje prekomjerne zavisnosti od kapitala bilo koje strane države, prvenstveno kapitala koji je koncentrisan u ključnim industrijama - upozorila je Kovačević.

Omogućavanje ulaska stranog kapitala u ključne industrije mora se, prema njenim riječima, procjenivati iz perspektive nacionalne bezbjednosti i ekonomskog razvoja.

- Crna Gora treba da uspostavi efikasan mehanizam za provjeru investicija. Skrining investicija bi morao biti obavezan kada su u pitanju ulaganja u sektore koji su od ključnog značaja za crnogorsku ekonomiju, odnosno da obuhvati strana ulaganja u domaće industrije od strateškog značaja i kritičnu infrastrukturu, kao što su proizvodnja i snabdijevanje energijom, turizam, tržište nekretnina, transport, telekomunikacije, mineralne sirovine i mediji - saopštila je Kovačević.

Ona je dodala da mehanizam kontrole investicija mora biti jasno usklađen sa strateškom orijentacijom zemlje, koji treba da spriječi da Crna Gora uzima dodatne zajmove koji nijesu u skladu sa EU propisima.

Iz CDT-a su saopštili da su za potrebe izrade izvještaja korišćeni zvanični dokumenti, statistički i podaci iz otvorenih izvora, kao i intervjui sa stručnjacima iz ove oblasti, sve u cilju pokretanja dijaloga o nedostacima u demokratskom i ekonomskom upravljanju, koji Crnu Goru čine ranjivom na nepovoljne strane aktivnosti.

Cilj je, kako su objasnili, da se sve zainteresovane strane podstaknu na razmišljanje o rješenjima za utvrđene nedostatke u upravljanju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.