NavMenu

Dolac iz Tomislavgrada želi povećanje proizvodnje u 2021. - Teku pregovori i za izvoz vrtnih garnitura u Crnu Goru i Albaniju

Izvor: eKapija Nedjelja, 07.02.2021. 11:25
Komentari
Podeli
(Foto: Dolac)
Poduzeće Dolac iz Šujice kod Tomislavgrada, osnovano 1990. godine kao mala obiteljska pilana, vremenom je proširilo proizvodni program otvaranjem fabrike za proizvodnju drvenih masivnih ploča. U svom sastavu posjeduje suvremenu opremu visoke produktivnosti.

Kako za eKapiju kaže direktor firme Marijan Pašalić, Dolac danas ima zaokružen ciklus proizvodnje.

- Radimo sječu i izvlačenje trupaca u šumi, prevoz trupaca u pilanu, pilamo, sušimo i radimo masivne ploče i proizvodimo vrtne garniture. Radimo i neke elemente, a takođe razmišljamo i o uvođenju još finalnih proizvoda, ali nam je problem da te zamisli isfinansiramo zbog cjelokupne situacije - otkriva nam Pašalić.

Preduzeće je izvozno orijentisano i većinu svojih proizvoda plasira na tržište regiona.

- BiH je malo tržište, puno je drvoprerađivača i mi sve svoje proizvode, odnosno rezanu građu, uglavnom izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Albaniju i dio vrtnih garnitura u Sloveniju.

Pašalić ističe da planiraju izvoz vrtnih garnitura i u Crnu Goru i Albaniju i da su pregovori sa potencijalnim kupcima u toku.

- Što se tiče ostalih investicionih planova, trenutno možemo da ih imamo puno, ali to su sada više snovi nego planovi, realno se sada bavimo time da firma opstane - iskren je naš sagovornik.

Kaže da većina firmi u BiH ima generalno isti problem sa investicijama, jer, kako ističe, ako se puno investira dolazi do problema sa likvidnošću. Kaže da bi ovo bilo rješivo ako bismo imali veću podršku države, kao što je imaju privrednici u Hrvatskoj.
(Foto: Dolac)
- Trenutno imamo 33 zaposlena. Za dalji razvoj preduzeća problem nam pravi ova kriza i sada je velika stvar preživjeti i održati stari nivo proizvodnje i ovaj broj zaposlenih, kao i zadržati kupce.

Povećanje proizvodnje

Direktor firme Dolac nam kaže da nemaju većih problema sa nabavkom sirovina.

- Pilamo između 10.000 i 12.000 kubika trupaca godišnje, a ove godine planiramo da usječemo i do 15.000 m3. Takođe, u planu smo imali i da proizvedemo oko 15.000 ploča za vrtne garniture, ali to sada zavisi od tržišta.

Počeci sa bananama

Ono što je zanimljivo, priča nam Pašalić, jeste da su prilikom pokretanja privatnog biznisa poslovali u skroz drugoj branši.

- Mi smo krajem 80-ih počeli privatno da radimo, bavili smo se trgovinom i prevozom. Tokom 90-ih, kada su se u bivšoj državi počele osnivati privatne firme, mi smo osnovali firmu koja se bavila preradom voća, odnosno bavili smo se dozrijevanjem i distribucijom banana. Banane su dolazile u luku zelene i kod nas dozrijevale, a mi smo ih plasirali u Skoplje, Beograd, Zagreb...

Kako kaže, imajući u vidu veliki broj državnih granica, posao nije išao baš najbolje, pa su se odlučili za promjenu branše i krenu u preradu drveta.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.