NavMenu

Udruženje inženjera Boksita: Preispitati privatizaciju preduzeća i omogućiti naplatu potraživanja

Izvor: Mina Subota, 06.02.2021. 12:26
Komentari
Podeli
(Foto: Khomson Satchasataporn/shutterstock.com)
Udruženje inženjera Boksita iz Nikšića, koje će od Vlade tražiti hitno preispitivanje privatizacije tog preduzeća, upozorilo je da bi mađarska firma Vagon impeks mogla kupiti upravnu zgradu i onemogućiti naplatu potraživanja bivših radnika, od 2,23 mil EUR.

Jedan od inženjera Radivoje Knežević, rekao je da je Privredni sud prije dva dana preinačio odluku i prebacio potraživanja radnika Boksita iz trećeg u prvi isplatni red, ali da novca na stečajnom računu može biti jedino ako se proda upravna zgrada.

- Treba preduhitriti Vagon impeks, jer postoji velika opasnost da na tenderu kupi upravnu zgradu po povoljnoj cijeni, od oko milion EUR, a potom je odmah preproda za znatno veći iznos i tako nadoknadi potraživanja od oko 850 hiljada. Vagon impeks bi tako ponovo zaradio na račun bivših radnika - rekao je Knežević na konferenciji za novinare u Nikšiću.

On je podsjetio da je stečaj u Boksitima uveden u novembru 2013. godine i da je neposredno prije stečajnog postupka u kratkom periodu ruda prodavana mađarskoj firmi Vagon impeks, u vlasništvu Raška Andraša, sa kojim je ugovor sklopljen na tri godine.

Knežević je kazao da je to nedopustivo i da je Vagon impeks osnovan isključivo kako bi po jeftinoj cijeni kupovao najkvalitetniju boksitnu rudu iz Nikšića.

- Iako se uvođenjem stečaja ukidaju svi ugovori, Vagon impeks je tužio Boksite što mu ruda nije isporučivana, po osnovu neostvarene dobiti za tri godine i dobio je spor - saopštio je Knežević.

On je dodao da su Boksiti oštećeni kada su mađarskoj kompaniji Mall iz Boksita isporučili rudu za 1,2 hiljade EUR "maltene na časnu riječ", jer je ugovor bio bez ikakvih bankarskih garancija.

- Naravno da nam to nije plaćeno. To niko ne spominje, već samo kako da se obešteti Vagon impeks - rekao je Knežević.

Govoreći o proceduri da se kroz stečajni postupak namire potraživanja bivših radnika, on je naveo da je novaca za tu isplatu bilo na početku, kada su podnijeli tužbu, ali da to očigledno nekome nije odgovaralo.

Prema riječima Kneževića, radnicima je po odluci Ustavnog suda 2018. godine potvrđeno ono na šta su godinama ukazivali, a to je da naplata njihovih potraživanja na ime plata i drugih obaveza mora biti u prvom isplatnom redu.

- Po prethodnoj odluci samo su minimalci morali biti u prvom isplatnom redu, a ostatak plate u trećom, što je nezabilježeno. Krajem 2018. godine, nakon dobijene odluke Ustavnog suda, angažovali smo advokata i u januaru 2019. godine uložili prigovor Privrednom sudu, ali je njegov predsjednik Blažo Jovanić držao taj predmet 17 mjeseci u fioci, a tada smo se mogli naplatiti - saopštio je Knežević.

On je naveo da im je Jovanić tek krajem juna prošle godine odgovorio da neće da usvaja prigovore radnika Boksita, jer bi u tom slučaju u neravnopravnom položaju bili drugi zaposleni u državi.

- Obratili smo se Apelacionom sudu koji je za 20 dana donio presudu i vratio Privrednom sudu da ispravi raniju odluku. Privredni sud od jula do februara čeka da postupi po odluci Apelacionog i tek prije dva dana, nakon naših javnih prozivki, morao je da odgovori i dobili smo pozitivno rješenje da se naša potraživanja prebacuju u prvi isplatni red - objasnio je Knežević.

Inženjer Ilija Miljanić upozorio je na, kako je kazao, zakulisne radnje oko stečaja i privatizacije Boksita i podsjetio da za oko 260 radnika nije isplaćena ni naknada za stambena potraživanja u iznosu od po 6,5 hiljada EUR, iako su godinama izdvajali sredstva u stambeni fond.

Miljanić je predočio kakav je kvalitet nikšićke boksitne rude koja slovi za najbolju u Evropi i upozorio da sadašnji vlasnici uništavaju rudna nalazišta kako bi što više boksita izvezli i ostvarili enormnu dobit.

On je pozvao nadležne da se time pozabave i upozorio da se takva eksploatacija mora spriječiti, jer rude boksita više nema ni u Francuskoj, Grčkoj i Mađarskoj.

Inženjer Branislav Dačević smatra da je učinjena velika nepravda prema zaposlenima koji su prijevremeno otišli u penziju, bez otpremnina koje su morali da dobiju.

Prema njegovim riječima, na taj način obespravljena su prava i radnika Kombinata aluminijuma (KAP), Metalca i Fabrike elektroda Piva (FEP).

U ime koalicije Za budućnost Nikšića, Janko Milatović, rekao je da podržavaju radnike Boksita, kao i sve zaposlene koji su tranzicioni gubitnici.

- Pozivam premijera Zdravka Krivokapića, ministre pravde Vladimira Leposavića i kapitalnih investicija Mladena Bojanića da preispitaju kako su Boksiti privatizovani i zbog čega su došli u stečaj. Tražimo i preispitivanje odgovornosti svih odbora direktora i direktora Boksita u zadnjih 15 godina, kao i predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, koji je jedan od grobara crnogorske privrede - rekao je Milatović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.