NavMenu

Kada je najbolje popiti prvu jutarnju kafu?

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.02.2021. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: gori910/shutterstock.com)
Dan vam ne započinje bez toplog mirisa kafe i obaveznog srka u hodu, dok se spremate za posao i dnevne obaveze? Ako je vaš odgovor potvrdan, imate puno razloga za brigu.

Naime, nedavna anketa Rojtersa je otkrila kako 85% ljudi u SAD-u redovno konzumira svježu kafu ujutro, uglavnom natašte. Upravo to, upozoravaju nutricionisti, nije najbolje vrijeme za ovaj napitak jer od njega možete postati nervozni i preaktivni nedugo nakon što je popijete. Uz to, ako kafu popijete odmah nakon ustajanja, ona je krivac zašto se samo nekoliko sati kasnije osjećate umornim.

Stoga nutricionisti savjetuju da treba ograničiti unos kofeina odmah nakon što otvorite oči jer nakon buđenja organizam sam po sebi proizvodi više kortizola, hormona stresa, a dodate li mu dozu kofeina, ta kombinacija može postati - previše. Nekoliko sati nakon, kada se dvostruka doza kortizola potroši, nastupa osjećaj velikog umora!


Naime, prvu jutarnju kafu trebate popiti nekoliko sati nakon što se probudite! Otprilike tri, četiri sata nakon buđenja nivo kortizola u organizmu je najmanji pa je tada korist od vaše prijeko potrebne doze 'kofeina' - najveća!

Isto tako, kafu ne trebate piti prekasno, posebno ne naveče, jer kofein može ozbiljno poremetiti san.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.