NavMenu

AmCham Montenegro lansirao sajt posvećen digitalnoj transformaciji zdravstvenih sistema

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.02.2021. 12:36
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Komitet za zdravlje AmCham Montenegro lansirao je juče sajt posvećen digitalnoj transformaciji zdravstvenih sistema i značaju dostupnosti inovativnih tehnologija u medicini, uključujući i ljekove, pod nazivom AmCham Digital.

Sajt predstavlja dio aktivnosti koji će prethoditi internacionalnoj konferenciji Budućnost zdravlja i zdravstvenih sistema, u organizaciji Komiteta za zdravlje AmCham-a, a koja se bavi procesom digitalizacije, digitalnim zdravljem, te inovativnim medicinskim tehnologijama i ljekovima koje su najviše doprinijele produžetku i poboljšanju kvaliteta života.

Korisnici će imati priliku da odslušaju ekskluzivne edukativne snimke internacionalnih stručnjaka i predavača iz Evrope i SAD-a. Teme portala i konferencije su u skladu sa smjernicama Evropske komisije u Programu rada za 2020. i 2021. i važnim dokumentima: Evropskim planom za borbu protiv raka, Evropskom strategijom za podatke (i konkretno zdravstvenim podacima) i Farmaceutskom strategijom za Evropu.

- Tokom aktuelne pandemije smo osvijestili značaj i povećali primjenu digitalnih alata u zdravstvu. U srcu digitalne transformacije su i inovativne tehnologije i ljudi. Digitalnim tehnologijama ne možemo i ne treba u potpunosti zamijeniti tradicionalne usluge, ali možemo učiniti da budu dostupnije i preciznije, a odnos pacijent-ljekar još personalizovaniji. Brzina usvajanja je jako važna, možda i ključna, kada je riječ o inovativnim tehnologijama (digitalnim, dijagnostičkim, terapijskim), i ne smijemo dozvoliti da budemo u zaostatku sa naprednijim svijetom, jer bi u jednom trenutku taj jaz mogao biti toliko veliki da je nesavladiv, što se dešava nekim zemljama. Navešću dva jednostavna primjera. Svjetski ekonomski forum je naveo u svom godišnjem izvještaju da je kao posljedica ovoga najveća razlika u životnom vijeku između dvije zemlje nevjerovatne 33 godine! Takođe, švedski Karolinska institut je u panevropskom istraživanju naveo da je razlika petogodišnje stope preživljavanja od raka između zemalja od 40% do 64% - kaže dr Miloš Ičević, predsjednik AmCham Komiteta za zdravlje.

Crna Gora je ranije ostvarila napredak na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, koji se upravo oslanja na unapređenju elektronskih servisa, i dostupnosti ljekova u oblasti hroničnih bolesti i onkologije.

Proces digitalne transformacije i digitalnog zdravlja predstavlja jedinstven način za ostvarivanje univerzalne zdravstvene zaštite. Personalizovana zdravstvena zaštita koja anticipira potrebe pacijenata zahtijeva dobru povezanost i komunikaciju i zbog toga je važno digitalno redizajnirati zdravstvene sisteme. Pandemija COVID-19 povećala je potrebu za digitalizacijom kako bi se smanjila potreba za ličnim kontaktom i poboljšali zdravstveni ishodi pravilnom upotrebom digitalnih tehnologija. Iznad svega, ova zdravstvena kriza je naglasila važnost saradnje svih društvenih aktera u obezbjeđivanju javnog zdravlja.

- Digitalna transformacija je jedan od ključnih prioriteta AmCham-a, i u tom kontekstu, kroz rad naših komiteta, kreiramo aktivnosti koje treba da uspješno povežu privatni i javni sektor, te pomognu donosiocima odluka u stvaranju digitalnog i efikasnog zdravstvenog ekosistema - istakao je povodom lansiranja sajta izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević.

AmCham Komitet za zdravlje je uradio Nacrte pozicionih dokumenata o digitalnoj transformaciji zdravstva i vrijednosti i dostupnosti inovativnih ljekova u Crnoj Gori, a koji će u što skorijem roku biti predstavljeni donosiocima odluka. Cilj ovih dokumenata je da ukaže na važnost razvoja nacionalnih strategija i aktivnosti, saradnje svih sektora i disciplina da bi se prioritizovalo zdravlje kao osnova prosperiteta.

- U Komitetu za zdravlje preuzimamo ovaj princip i želimo da aktivno učestvujemo u procesu koji nas vodi ka ostvarivanju ove velike vizije. Zdravlje je investicija, ne trošak, ali će postati trošak ukoliko izostane investicija - poručuju iz AmCham Komiteta za zdravlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.