NavMenu

Cijene nafte napreduju ka jednogodišnjem najvišem nivou

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.02.2021. 08:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene oba referentna tipa nafte na svjetskim tržištima kreću se danas blizu svojih najviših nivoa u poslednjih godinu dana, podstaknute smanjenjem zaliha "crnog zlata" i benzina u SAD i podgrijanim nadama u oporavak tražnje zbog prognoze OPEK-a o deficitu ponude na tržištu tokom ove godine.

Fjučersi severnomorske naftu Brent porasli su za 91 cent ili 1,6%, na 58,37 USD za barel na jučerašnjem popodnevnom trgovanju u 14:42 po srednjoevropskom vremenu, što je njihov najviši nivo u poslednjih oko 11 mjeseci, izveštava Reuters.

Američka WTI nafta je na terminskom tržištu ojačala za 90 centi ili 1,6%, na 55,66 USD za barel, nakon što je ranije juče u jednom trenutku dotakla jednogodišnji maksimum od 55,85 USD za barel.

Tržište je takođe ohrabrila vijest da su demokrate u američkom Kongresu preduzele prve korake da proguraju korona paket ekonomske podrške predsjednika Džoa Bajdena, vrijedan 1,9 biliona USD, bez podrške republikanaca.

Američko udruženje naftne industrije API izvestilo je da su zalihe sirove nafte u SAD u pale za 4,3 miliona barela u sedmici završenoj 29. januara.

Zalihe benzina su potonule za 240.000 barela, nasuprot očekivanjima analitičara da će porasti 1,1 milion barela. Takođe su pale zalihe destilata.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama treba da budu objavljeni kasnije danas.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.