NavMenu

Predstavljeni godišnji rezultati EIB - Prioriteti u 2021. mala i srednja preduzeća i digitalizacija

Izvor: eKapija Utorak, 02.02.2021. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: EIB)
Evropska investiciona banka (EIB) nastaviće i u 2021. da podržava mala i srednja preduzeća, digitalizaciju i zelene inovacije, izjavila je danas Ljiljana Pavlova, nova potpredsjednica banke EU, zadužena za aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Pavlova je na godišnjoj konferenciji EIB Grupacije predstavila rezultate za 2020. godinu za region Zapadnog Balkana, a na konferenciji je predstavljen i novi šef regionalnog predstavništva Alesandro Bragonci.

Potpredsjednica banke EU je podsjetila da je tokom 2020. godine 4,2 mlrd EUR bilo upućeno investiranju u mala i srednja preduzeća, a da je fokus bio na finansiranju mikro i startap kompanija, čime je podržano 500.000 radnih mjesta.

- Podržali smo zapošljavanje mladih, žensko preduzetništvo, kao i mogućnosti za zapošljavanje socijalno ugroženih grupa. Prioriteti EIB u 2020. godini bile su investicije u inovacije (više od 14 mlrd EUR), životnu sredinu (skoro 17 mlrd EUR), infrastrukturu (više od 14 mlrd) i mala i srednja preduzeća u koja je uloženo više od 30 mlrd EUR - navela je Pavlova na konferenciji.

Kada je riječ o investicijama koje se tiču klime, EIB je uložila 2,4 mlrd EUR u adaptaciju na klimatske promjene, 3,9 milijardi u obnovljive izvore energije, 1,1 mlrd EUR je uložena u istraživanja, razvoj i inovacije, 5,7 na energetsku efikasnost, 8,1 na prevoz sa niskom emisijom i 1,8 mlrd EUR u održivo finansiranje u životnu sredinu.


U region Zapadnog Balkana investirano 873 mil EUR


Tokom 2020. godine u region Zapadnog Balkana investirano je 873 mil EUR, što je skoro 50% više nego u 2019. godini, rekla je Pavlova. Kako navodi, od ukupnog iznosa 856 mil EUR je bilo namijenjeno zajmovima i grantovima.

- Najveći dio projekata koje smo potpisali ili odobrili prošle godine su u sektoru saobraćaja, ali su značajni i energetski i zdravstveni sektor, kao i ulaganja u rukovanje otpadnim vodama - rekla je Pavlova.

Podsjetila je da je u maju je usvojen finansijski paket od 1,7 mlrd EUR za Zapadni Balkan za uklanjanje posljedica pandemije Kovida-19. Od toga, milijardu evra je već dodijeljeno.

- Trećina naših investicija bila je usmjerena na borbu protiv Kovida-19, a 500 mil EUR na podršku privatnom sektoru.


Digitalizacija


Kada je riječ o digitalnoj transformaciji, EIB je u 2020. godini odobrila 65 mil EUR za uvođenje IT opreme i brzog interneta u škole u Srbiji.

- To uključuje 1.500 škola za koje je obezbijeđen brzi internet, e-learning platforme, digitalno obrazovanje... To je sve i uz podršku UNICEF-a. Naš cilj je da ovakve projekte sprovedemo u cijelom regionu - rekla je Pavlova.

Na konferenciji je istaknuto i da je više od 200 mil EUR uloženo je u istraživanje i razvoj u Srbiji, rečeno je na konferenciji.

Pavlova je podsjetila da je banka EU podržala izgradnju tri inovaciona centra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, kao i laboratorije za napredne tehnologije na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Nišu.

potpredsednica EIB za region Zapadnog Balkana rekla je i da EIB pruža podršku inovativnom preduzetništvu i tehnološkim startapima.

- U novoj eri EIB će podržati razvoj digitalnog regoinalnog tržišta. Digitalizacija će poboljšati konkurentnost regionalne ekonomije i efikasnost javne administracije - rekla je Pavlova.


Podrška koridorima


Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Pavlova je rekla da će EIB nastaviti da finansira izgradnju Koridora 10 i 5C.

- Naše investicije počele su pre 40 godina kada je građen auto-put Bratstva i jedinstva. Prošle godine ulagali smo u vodnu infrastrukturu na Savi i Dunavu u Srbiji - 100 mil EUR a uložen je i 531 mil EUR u koridore u BiH, kao i oporavak puteva u Crnoj Gori - rekla je Pavlova.

Planovi za ovu godinu, kako dodaje, uključuju nastavak ulaganja u rehabilitaciju puteva i putnu bezbjednost, kao i željezničku i vodnu infrastrukturu.


Investicije u zdravstveni sektor


Kada je riječ o zdravstvenom sektoru, Pavlova je navela da je zdravstvo jedan od sektora u koje se najviše investiralo tokom prošle godine, i to 365 mil EUR.

- Bolja bolnička infrastruktura povećala je pripremljenost na kovid-krizu. U Srbiji je uloženo u 20 bolnica, kao i u rekonstrukciju KC Niš i KC Vojvodina. Klinički centar u Beogradu se trenutno radi, a u planu je i Klinički centar Kragujevac. Uloženo je i u zdravstvenu infrastrukturu BiH, gdje je obnovljen KC u Banjaluci, a izgrađena je i nova bolnica u Bijeljini - navodi Pavlova.

Podsjetila je i da je Banka EU odobrila je zajam od 100 mil EUR za BioNTech, njemačku kompaniju koja je napravila prvu vakcinu protiv covida-19 u saradnji sa firmom Pfizer. Grupacija je finansirala nekoliko vakcina, kao i kompanija koje razvijaju terapije za liječenje covida-19 i tehnologije za testiranje.


Zelena tranzicija


- Kao klimatska banka EU EIB će podržati zelenu tranziciju u zemljama Zapadnog Blakana, ka održivoj ekonomiji, raznovrsnom i obnovljivom snabdijevanju energijom - kaže Pavlova.

Fokus će kako kaže biti na energetski efikasnim projektima i projektima zaštite životne sredine, kao i na ulaganjima u sisteme otpadnih voda.

Kako je Pavlova navela, 500 mil EUR investirano je u region za rješenja za otpadne vode.


Evropski investicioni fond (EIF)


Evropski investicioni fond (EIF), dio Grupacije EIB za podršku visoko tehnoloških startapova i malih i srednjih preduzeća (MSP) je na Zapadnom Blklanu je od 2010. godine obezbijedio 810 mil EUR, čime je podržao 277.000 radnih mjesta.

U prethodnoj godini, EIF je plasirao 50 mil EUR kredita kao podrška zapošljavanju mladih u Albaniji i pokrajini Kosovo.

EIF je prošle godine u Srbiji obezbijedio zajam od 64 mil EUR malim i srednjim preduzećima (MSP) u okviru programa EU - COSME, namenjenog efikasnijem finansiranju privatnog sektora.

Kroz isti program u Bosni i Hercegovini plasirano je 12 mil EUR, a EIF je u Sjevernoj Makedoniji u okviru programa u oblasti zapošljavanja i socijalnih inovacija (EaSI), za mikro preduzeća obezbijedio 5 mil EUR.

Pavlova je na kraju konfernecije predstavila Alesandra Bragoncija, novog šefa regionalnog predstavništva EIB. Bgraonci je naslijedio Dubravku Negre, čiji je mandat istekao 15. januara ove godine.

- Mislim da se cio region suočava sa sličnim izazovima, naročito kada je u pitanju pandemija. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, modernizaciju, ali i borbu protiv zagađenja i generalno klimatskim izazovima. Ulaganja su bitna i za evrointegraciju zemalja regiona - istakao je Bragonci.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.