NavMenu

Poljska kompanija ZRE Gdanjsk S.A izlazi iz posla rekonstrukcije malih hidroelektrana Slap Zete i Glava Zete

Izvor: Mina Utorak, 02.02.2021. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iLUXimage/shutterstock.com)Ilustracija
Poljska kompanija ZRE Gdanjsk S.A. jednostrano je raskinula ugovor sa firmom Zeta energy, koja je u većinskom vlasništvu državne Elektroprivrede (EPCG), u vezi sa rekonstrukcijom malih hidroelektrana (mHE) Slap Zete i Glava Zete.

Radi se o poslu izrade, isporuke, testiranja, montaže, puštanja u pogon elektromašinske i hidromehaničke opreme i izrade prateće za rekonstrukciju mHE Slap Zete i Glava Zete vrijednom oko 6,8 mil EUR.

Kako piše Dan, iz EPCG je u ponedjeljak potvrđeno da je ugovor jednostrano raskinut zbog problema koji su nastali pojavom pandemije novog koronavirusa.

- Kompanija Zeta energy je, shodno Zakonu o javnim nabavkama, na portalu javnih nabavki 28. januara objavila informaciju o jednostranom raskidu ugovora od kompanije ZRE Gdanjsk S.A. iz Poljske. Ta kompanija je 11. januara donijela odluku o jednostranom raskidu ugovora za rekonstrukciju mHE Slap Zete i Glava Zete. Kao zvaničan razlog za raskid ugovora, kompanija je navela višu silu - pandemiju koronavirusa i finansijsku situaciju u kompaniji ZRE Gdanjsk - kazali su iz EPCG.

Oni su dodali da je, u skladu sa realizacijom projekta i rasporedom plaćanja, kompanija Zeta energy uplatila 90% od ukupne vrijednosti potpisanog ugovora za izvršene poslove.

- Preostali iznos od deset odsto vrijednosti ugovora biće upotrijebljen za završetak preostalih aktivnosti na rekonstrukciji mHE Glava Zete - dodali su iz EPCG.

Kako su naveli, kompanija Zeta energy je takođe u posjedu bankarskih garancija koje je izdala kompanija ZRE Gdanjsk, koje su ujedno i obezbjeđenje sredstava, više nego dovoljno za završetak projekta.

- Napominjemo da je mHE Slap Zete u potpunosti funkcionalna i proces proizvodnje se realizuje u skladu sa definisanim planom - saopšteno je iz EPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.