NavMenu

TE Pljevlja ostvarila novi rekord u proizvodnji električne energije - U toku i implementacija projekata vrijednih 65 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.02.2021. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Termoelektrana Pljevlja je u 2020. godini ostvarila najbolji proizvodni rezultat od početka rada, sa proizvodnjom od 1.487.463 MWh električne energije. Tokom prošle godine, termoelektrana je premašila proizvodni plan, proizvedeno je 12,94% više energije u odnosu na projektovane količine. U TE Pljevlja prozivedeno je više od 50% ukupne proizvodnje Elektroprivrede Crne Gore, saopšteno je iz Ovog preduzeća.

- Od planiranih 2.987.000 MWh električne energiji, svi proizvodni objekti Elektroprivrede Crne Gore, tokom 2020. godine proizveli su 2.816.865 MWh, odnosno 94,3% projektovanih količina. Posebno uspješna prošla godina bila je u TE Pljevlja koja je proizvodnjom 1.487.463 MWh električne energije ostvarila najbolji proizvodni rezultat od početka rada - navodi se u saopštenju EPCG.

Proizvodnja Termoelektrane je, ističu, posebno dolazila do izražaja u sušnom periodu koji je obilježio dobar dio prošle godine te u vrijeme godišnjih i kapitalnih remonata hidroenergetskih objekata.

- Tokom svih mjeseci, osim u vrijeme dvomjesečnog planskog zastoja u aprilu i maju, zbog redovnog godišnjeg remonta, TE Pljevlja je premašila proizvodni plan, pa je ukupno gledano u 2020. godini u Pljevljima proizvedeno 12,94 odsto više energije u odnosu na projektovane količine - dodaju.

Iz EPCG ističu i da je u toku implementacija dva projekta usmjerena na zaštitu sredine za TE Pljevlja, vrijednosti 65 mil EUR.

- Projekat ekološke rekonstrukcije je vrijedan 45 miliona eura, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 mil EUR. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65 već uloženo preko 25 mil EUR, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona. Ekološka rekonstrukcija obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje i za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda - zaključuju iz EPCG.


- Početak radova je planiran za proljeće ove godine, dok se puštanje u rad sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju i unapređenog elektrofilterskog postrojenja, upravo tretiranih Direktivom o industrijskim emisijama, planira za period jun-jul naredne godine. Granične vrijednosti obuhvaćene obimom projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kao postojećeg postrojenja su u potpunosti u skladu sa najstrožijim graničnim vrijednostima propisanim direktivom EU - naveli su iz EPCG.

Vijesti pišu i da se ove nedelje nastavljaju pregovori sa Energetskom zajednicom, te da je gašenje TE Pljevlja malo vjerovatna opcija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.