NavMenu

Uskoro globalna regulativa o digitalnom porezu za tehnološke gigante iz SAD

Izvor: Sputnik Ponedjeljak, 01.02.2021. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Sve su veći izgledi da će se tehnološke kompanije iz Silicijumske doline ove godine suočiti sa novim globalnim poreskim zakonima, budući da je promjena u Bijeloj kući podgrijala optimizam među evropskim zvaničnicima da će uskoro biti postignut sporazum.

Njemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je za američku tv stanicu Si-En-Bi-Si da je sada vrlo vjerovatno da će dogovor o digitalnom porezu biti postignut prije ljetnjeg roka na nivou Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

- Zaista sam uvjeren da ćemo se dogovoriti - rekao je Šolc, dan nakon telefonskog razgovora sa novom američkom ministarkom finansija Dženet Jelen.

Jelenova je, kako se napominje, podržala zalaganja za uvođenjem novog globalnog nameta tehnološkim gigantima u prošlonedeljnom obraćanju u Senatu, prilikom glasanja o njenom imenovanju.

Takođe se obavezala da će SAD aktivno učestvovati sa drugim zemljama OECD-a u pregovorima, od kojih je prethodna administracija odlučila da odustane prošlog ljeta.

- Velika je vjerovatnoća da ćemo postići uspjeh oko kojeg se toliko trudimo. Stekao sam utisak da nova administracija shvata potrebu za postizanjem dogovora u ovoj oblasti i da će zajedno sa svima nama raditi na rješenjima, što mislim da je veliki, veliki uspjeh. Svi znaju da imamo striktan rok, moramo se dogovoriti ovog ljeta - rekao je Šolc.

Njemački ministar je pohvalio svoju novu američku koleginicu, navodeći da mu se čini da se pragmatičan pristup u američko-evropskim odnosima vraća i da postoje dobre šanse za novo transatlantsko partnerstvo.


OECD želi da postigne međunarodni sporazum o načinu oporezivanja tehnoloških giganata do sredine 2021. Zbog nepostojanja konsenzusa na nivou OECD-a, neke evropske zemlje su uvele sopstvene digitalne poreze, uključujući Španiju, Italiju i Francusku.

Ako pregovori OECD-a ponovo ne uspiju, očekuje se da će Evropska komisija predložiti digitalni porez koji bi se primjenjivao na nivou cijele Evropske unije, a koji bi moralo jednoglasno da odobri svih 27 država članica, što se u prošlosti pokazalo teškim, navodi američka televizija, a prenosi Tanjug.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je takođe pozdravio podršku administracije predsjednika Džoa Bajdena predlogu za uspostavljanje globalne regulative o digitalnom porezu. Le Mer je u ponedeljak na panelu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavio da vjeruje da bi multilateralni sporazum mogao da stupi na snagu već ovog proljeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.