NavMenu

Nastavljaju se pregovori o TE Pljevlja, gašenje malo vjerovatna opcija - Početak radova u okviru ekološke rekonstrukcije planiran na proljeće

Izvor: Mina Ponedjeljak, 01.02.2021. 09:58
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Pregovori sa Evropskom energetskom zajednicom o nastavku rada Termoelektrane (TE) Pljevlja, kojoj je isteklo ranije odobrenih 20 hiljada sati rada sa ekološki neprihvatljivom tehnologijom, biće nastavljeni ove sedmice, a rezultat bi mogao biti poznat za četiri do pet mjeseci.

Sagovornik lista Vijesti, koji je upućen u pregovore, smatra da je malo vjerovatno da će se tražiti zatvaranje TE, iako nijesu završene ranije preuzete obaveze da se njena modernizacija završi u prethodnoj godini, jer je i drugim zemljama odobreno prolongiranje rokova.

TE Pljevlja sada čini 40% domaće proizvodnje električne energije, a u sušnim periodima taj procenat je i preko 50%. Njeno gašenje bi značilo da Crna Gora mora da uvozi ogromnu količinu električne energije, što bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu 20 do 25%, gubitak 1,2 hiljade radnih mjesta u TE i Rudniku uglja, pad nacionalnog bruto domećeg proizvoda (BDP), smanjenje prihoda državnog budžeta, dok bi kasa Opštine Pljevlja bila prepolovljena.

Da su šanse za "crni scenario" minimalne, smatraju i u Ministarstvu kapitalnih investicija i Elektroprivredi (EPCG), koja upravlja Termoelektranom. Oni očekuju da će se pregovori uspješno završiti, da će dobiti dodatne sate rada sa sadašnjom tehnologijom, ali i da više neće biti prepreka da se ekološka rekonstrukcija završi u predviđenom roku do kraja naredne godine.

Iz EPCG su listu kazali da ukupna vrijednost ulaganja u implementaciju mjera zaštite životne sredine za TE Pljevlja iznosi preko 65 miliona EUR.

- Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja vrijedan je 45 mil EUR, a projekat nastavka korišćenja i fazne rekultivacije deponije Maljevac 21 milion, od kojih je dio novca obezbijeđen iz kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom. Oba projekta su uveliko u fazi implementacije i do sada je od planiranih 65 već uloženo preko 25 mil EUR, od čega u projekat ekološke rekonstrukcije preko 11 miliona - saopšteno je iz EPCG.

Ekološka rekonstrukcija obuhvata izgradnju sistema za odsumporavanje i za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

- Građevinska dozvola je pribavljena, u toku je faza inženjeringa i izrade potrebne dokumentacije za izvođenje radova. Početak radova je planiran za proljeće ove godine, dok se puštanje u rad sistema za odsumporavanje, denitrifikaciju i unapređenog elektrofilterskog postrojenja, upravo tretiranih Direktivom o industrijskim emisijama, planira za period jun-jul naredne godine. Granične vrijednosti obuhvaćene obimom projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kao postojećeg postrojenja su u potpunosti u skladu sa najstrožijim graničnim vrijednostima propisanim direktivom EU - naveli su iz EPCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.