NavMenu

EFIS: Pad ekonomije u prošloj godini između 17 i 19%

Izvor: Mina Nedjelja, 31.01.2021. 17:27
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prošloj godini bi mogao zabilježiti pad između 17 i 19%, pokazala je procjena nevladinog udruženja (NVU) Mreža za ekonomska i finansijska istraživanja (EFIS).

- Najveći uticaj na pad BDP-a će imati turizam, dok će rast ostvariti samo pojedine industrijske grane - navodi se u saopštenju EFIS-a sa sjedištem u Budvi.

Iz EFIS-a su kazali da se u prethodnom periodu moglo čuti mnogo prognoza koliko će iznositi pad crnogorskog BDP-a u prošloj godini, ali da će, prema njihovoj procjeni, stopa pada biti veća od svih dosadašnjih.

Svjetska banka (SB) je procijenila pad BDP-a na nivou od 14,9 odsto, Međunarodni monetarni fond (MMF) 12 odsto, Evropska komisija (EK) 14,3 odsto, Institut za strateške studije i prognoze između 15 i 17 odsto, Centralna banka (CBCG) oko 17 odsto.

- Zajedničko za sve ove prognoze je da su pad potcijenile. Pođimo samo od proste činjenice da se sve ove institucije slažu da je direktni i indirektni doprinos turizmu 20 do 25% BDP-a. S obzirom da je CBCG procijenila da će pad prihoda od turizma iznositi između 87 i 88 odsto, onda prostom matematikom dobijamo da bi, u najboljem slučaju, pad ekonomije iznosio 17,4%, samo po osnovu turizma, a u najcrnjem scenariju čak 22% - kazali su iz EFIS-a.

U EFIS-u smatraju da je doprinos turizma precijenjen i da njegov indirektan i direktan doprinos crnogorskom BDP-u iznosi između 15 i 20 odsto.

EFIS je, kako su kazali njeni predstavnici, izradila svoj strukturni model koji pokazuje da će pad biti veći od procijenjenog navedenih institucija.

- Polazimo od pretpostavke da će pad prihoda od turizma iznositi 87% i imajući u vidu učešće turizma u BDP-u, direktan doprinos padu po osnovu turizma bi iznosio 6,7 procentnih poena - rekli su iz EFIS-a.

Kada je u pitanju građevinarstvo, pad vrijednosti izvršenih građevinskih radova za prva tri kvartala je iznosio 7,9%, a projekcija EFIS-a je da će na nivou čitave godine iznositi devet odsto, tako da bi doprinos padu BDP-a iznosio 0,6 procentnih poena.

- Kada je u pitanju trgovina, pad prometa u trgovini na malo u stalnim cijenama za 11 mjeseci je iznosio 11,9%, a za čitavu godinu projektujemo pad od 13%, tako da bi doprinos padu BDP-a iznosio 1,6 procenta poena - navodi se u saopštenju.

Iz EFIS-a su objasnili da je, kada je u pitanju saobraćaj, zbog postojanja velikog broja različitih grana teško dati preciznu projekciju, ali polazeći od kretanja u ključnim granama i upoređujući za brojem turista, procjena je da će pad saobraćaja iznositi 70%, tako da bi doprinos saobraćaja padu BDP-a iznosio 2,9 procentnih poena.

- Industrija je sektor koji se pokazao kao najmanje osjetljiv na posljedice pandemije. Rudarstvo i vađenje kamena je imalo rast od 7,4 odsto za 11 mjeseci i naša procjena za cijelu godinu je rast od 7,5 odsto, ali će doprinos rastu BDP-a biti samo 0,1 procentni poen, zbog malog učešća ovog sektora u BDP-u - navodi se u saopštenju.

Prerađivačka industrija je za 11 mjeseci ostvarila pad od 0,2 odsto, a procjena EFIS-a za cijelu godinu je da će biti isti nivo kao 2019. godine.

Energetika je za 11 mjeseci imala pad od dva odsto, a procjena EFIS-a za cijelu godinu je rast od jedan odsto.

- Uključivanjem i ostalih sektora sa manjim doprinosom BDP-u, koje nijesmo detaljno objašnjavali, došli smo do projekcije da bi pad BDP-a Crne Gore u prošloj godini prema našoj projekciji iznosio 18 odsto. Polazeći od 95 odsto intervala povjerenja, dobijamo da očekivani pad BDP-a u prošloj godini iznosi između 17 i 19 odsto - zaključuje se u saopštenju.

Osnivačkim aktima definisano je da se EFIS bavi ekonomskim i finansijskim istraživanjima uz organizaciju stručnih predavanja, seminara, kongresa, kao i drugim oblicima konsaltinga i stručnog usavršavanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.