NavMenu

Turska kompanija Global Ports razmatra mogućnost prodaje svog udjela u barskoj kompaniji Port of Adria

Izvor: Mina Petak, 29.01.2021. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki)
Turska kompanija Global Ports razmatra mogućnost prodaje svog udjela u barskom preduzeću Port of Adria, nekadašnjih Kontejnerskih terminala državne Luke Bar, pišu Vijesti.

List piše da se to navodi u pismu Global Portsa koje je objavljeno na sajtu Londonske berze, nakon što su prodali luku Akdeniz u Turskoj.

Kompanija je nakon ove prodaje imala obavezu da obavijesti akcionare o svojim daljim planovima među kojima se nalazi i kompanija iz Bara, čiji su većinski vlasnik.

- Kao rezultat prodaje Luke Akdeniz, Odbor Global Ports Holdinga razmatra svoje mogućnosti u vezi sa Port of Adriom, komercijalnom lukom u Baru. Ne može biti izvjesnosti u pogledu da li će se i kada uslovi prodaje dogovoriti. Saopštenje o tome biće objavljena kada to bude prikladno - navedeno je iz te kompanije.

Vijesti su poslale pitanja kompaniji Port of Adria u vezi sa tom najavom, ali u četvrtak nije odgovoreno.

Global Ports u pismu navodi da je luku u Turskoj prodao za 140 mil EUR, kao i da se sada više okreće upravljanjem luka za krstarenje, nego teretnim lukama.

- Odbor i više rukovodstvo sada će usmjeriti vrijeme i resurse na ponovno pokretanje operacija luke za krstarenje tokom ove godine i kontinuirano širenje na globalnom tržištu kruzera. Bez obzira na trenutna ograničenja putovanja i neizvjesnost oko povratka značajnih globalnih krstarenja, Odbor Global Ports Holdinga vjeruje da kontinuirana potražnja za krstarenjem, o čemu svjedoče rezervacije putovanja za ovu godinu i dalje, podržava prognozirani dugoročni rast u kruzer turizmu - navodi se u pismu iz kompanija.

Global Ports je 2013. godine kupio od Vlade 62 odsto akcija Kontejnerskih terminala za osam miliona eura, uz obavezu da u roku od tri godine investira 13,5 mil EUR, a dodatno još 7,6 mil EUR. Novi vlasnik obavezao se i da za socijalni program za radnike obezbijedi 6,5 miliona. Sindikat kompanije je imao više sporova sa upravom o poštovanju obaveza i Kolektivnog ugovora.

Prema finansijskom izvještaju za devet mjeseci prošle godine, Port of Adria je u gubitku 1,4 mil EUR, dok je na kraju septembra ukupni akumulirani gubitak iz prethodnih godina narastao na 29,8 mil EUR.

U izvještaju revizora za 2019. navedeno je da su u toj poslovnoj godini imali gubitak od 1,65 mil EUR, kao i da su kratkoročne obaveze društva veće od sredstava, što je znak neizvjesnosti stalnog poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.