NavMenu

Državna pomoć, bedem protiv talasa stečaja u Njemačkoj

Izvor: Tanjug Petak, 29.01.2021. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: Tatiana53/shutterstock.com)
U Njemačkoj trenutno nema talasa stečajeva zbog uticaja pandemije koronavirusa. Suspendovanje zakonske obaveze za podnošenje zahtjeva za stečaj zbog insolventnosti i podrška likvidnosti koju su preduzećima pružile savezna i vlade pojedinačnih njemačkih država za sada su otklonile tu prijetnju, prema najnovijim procjenama instituta IFO.

- Kao rezultat pada korporativne dobiti prošle godine, trebalo je da neizmirena potraživanja iznose skoro 120 mlrd EUR. Mjere za podršku likvidnosti su prepolovile očekivani nivo neizmirenih potraživanja na oko 60 mlrd EUR - kaže Timo Volmershojzer, šef sektora za prognoze u IFO-u, navodi se u saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Volmershojzer dodaje da je glavni razlog zbog kojeg se još uvijek nisu materijalizovale posljedice neizmirenja preostalih 60 mlrd EUR obaveza taj što je savezna vlada suspendovala obavezu podnošenja zahtjeva za stečaj zbog insolventnosti.

- Do kraja oktobra, povjerioci su sudovima podnijeli prijave o potraživanjima u iznosu od 44,5 mlrd EUR. Ta suma uključuje 12,5 mlrd EUR prijavljenih u okviru skandala Vajerkard - što nema nikakve veze sa koronavirusom ili kolapsom dobiti - ističe on.

Njemačka savezna vlada je nedavno ponovo produžila odluku o suspenziji obaveze kompanija da prijave insolventnost od 31. januara do 30. aprila.

- Međutim, samo suspendovanje obaveze za podnošenje prijave ne odnosi se na prave uzroke nesolventnosti, već samo odlaže posljedice krize - objašnjava Volmershojzer.

Ipak, kako kaže, hitne mjere podrške za premošćavanje vanrednih okolnosti koje su obezbijedile savezna i državne vlade sigurno su pomogle stabilizovanju poizvodnog potencijala.

- To bi trebalo znatno da ublaži predstojeći talas nelikvidnosti i da ubrza ekonomski oporavak nakon ukidanja lokdauna - zaključio je Volmershojzer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.