NavMenu

Dramatičan pad zaposlenosti u Crnoj Gori - U trgovinama 7.200 radnika manje, u građevinarstvu 4.700

Izvor: Mina Petak, 29.01.2021. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je na kraju decembra prošle godine u sektoru trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala bilo 7.281 manje radnika u odnosu na isti mjesec 2019, a u oblasti građevinarstva 4.771 manje.

Prema podacima Monstata, u Crnoj Gori je bilo 160.978 zaposlenih na kraju decembra, što je 37.588 manje nego u istom mjesecu 2019, piše Dan.

U Sindikatu trgovine kažu da im nije jasno kako je došlo do drastičnog pada broja zaposlenih, a predsjednica te organizacije Vesna Milonjić Aleksić smatra da je jedino objašnjenje porast sive ekonomije.

Ona je navela da marketi usljed pandemije nijesu obustavljali rad, te da se svjedoči da se na nedjeljnom novou otvaraju nove trgovine, pa je onda čudno kako to da se smanjuje broj radnika.

- Odgovor na to pitanje treba da daju Inspekcija rada i Poreska uprava, koje se hitno moraju pozabaviti ovim pitanjem. Mi, sve su prilike, svjedočimo povećanju rada na crno, odnosno angažovanju radnika bez ugovora, pošto se poslodavci stalno žale kako ne mogu da plaćaju doprinose. Tačno je da su opterećenja velika na poslodavcima, ali ona treba da se smanjuju na nekim drugim stvarima, a ne nauštrb zaposlenih - kazala je Milonjić Aleksić.

Ona je rekla da to što se na Zavodu za zapošljavanje ne povećava drastično broj prijava ne treba da bude olakšavajuća okolnost.

- Nama je statistika zaista čudna i kako kad odgovara, nekad kod nas jedan plus jedan nijesu dva, nego koliko treba. Zato ako imamo ovako smanjenje broja zaposlenih, to je znak da raste sivo tržište i da situacija na terenu nije dobra - upozorila je Milonjić Aleksić, dodajući da je ohrabruje nova mjera Vlade koja bi trebalo da unaprijedi zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

Prema riječima predsjednika Sindikata građevinarstva Nenada Markovića, iako građevinarstvo nije stalo, ono je ipak bilo usporenije.

U sektoru koji pruža usluge smještaja i ishrane broj radnika je manji za 3.810, u obrazovanju 2.459, prerađivačkoj industriji 2.359, u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1.958, saobraćaju 1.954, dok je u oblasti umjetnost, zabava i rekreacija 1.060 manje angažovanih, a u zdravstvu i socijalnoj djelatnosti 1.051.

Pad broja zaposlenih bilježe i sve ostale privredne oblasti, pa je u sektoru informisanja 671 radnik manje, finansijama 656, poljoprivredi 403, trgovini sa nekretninama 324, vodosnabdijevanju 314, preduzećima koja se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije 133, a u rudarstvu 89.

Prema Upravi za statistiku, u državnoj upravi je 2.090 zaposlenih manje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.