NavMenu

Tehnopolis predstavio nove alate za inovacije - U okviru TECH Laba uskoro i usluge 3D metal štampe

Izvor: eKapija Petak, 29.01.2021. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergi Lopez Roig/shutterstock.com)Ilustracija
Tri D (3D) štampa je sve popularnija na tržištu, a djelovi urađeni na tim štampačima koriste se u automobilskoj i avio industriji, gdje polako postaju ogroman izvor ne samo inovacija, već i uštede, saopšteno je iz nikšićkog Tehnopolisa.

Alati za inovacije 3D štampe predstavljeni su u okviru završnice prvog ovogodišnjeg 2CODE on Meetup-a u Inovaciono-preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis, koji u svojoj Laboratoriji za industrijski dizajn (TECH Lab) posjeduje uređaje najnovije generacije.

Osnivač 3D Republike iz Beograda i serijski preduzetnik u oblasti softverskog inženjerstva, Svetozar Kolesar, predstavio je napopularnije tehnike te štampe, čiji se potencijali, kako je navedeno iz Tehnopolisa, sve više koriste i u medicini, modnoj industriji i obrazovanju.

- Kako bi unaprijedili podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, inovatora i startapova, u avgustu prošle godine otvoren je TECH Lab, koji je kreiran da bude generator razvoja novih proizvoda i omogući usavršavanje već postojećih - podsjetili su iz Tehnopolisa.

Laboratorija je otvorena da bude i podrška metalnoj industriji, kao i veza između naučne zajednice i industrijskog sektora, sa akcentom na mala i srednja preduzeća i startapove.

- TECH Lab je zamišljen i kao stanica za usavršavanje visokoškolaca i mjesto gdje će svršeni studenti ili srednjoškolci, pohađanjem edukacionih treninga i praktičnim radom sa različitim tehnologijama, sticati znanja i vještine koje će im dati više šansi, iskustva i samopouzdanja što će ih činiti konkurentnijim na tržištu rada Crne Gore - predočeno je iz Tehnopolisa.

Kako je ostaknuto, TECH Lab Tehnopolis zainteresovanima može pružiti usluge iz domena 3D tehnologije, a koje obuhvataju modelovanje, skeniranje i printing, a uskoro će u ponudu svojih usluga uvrstiti i 3D metal štampu, usluge CNC glodalice i struga, koje će otvoriti mogućnost izrade predmeta od metala, drveta, plastike i drugih kompozitnih materijala.

- Svjesni značaja koji savremene tehnologije imaju u kreiranju inovacionog ekosistema, uskoro otvaramo još jednu laboratoriju - FabLab, koja će predstavljati dodatni segment rada TECH lab-a, a koja će pružiti punu nekomercijalnu podršku firmama, studentima i mladim ljudima sa inovativnim biznis idejama u cilju njihovih razvoja - najavljeno je iz Tehnopolisa.

Planirano je da laboratorija bude otvorena u sklopu projekta 2CODE, u okviru koga je bio organizovan i 2CODE on Meet up.

Projekat je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske unije (EU), u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period od 2014 do 2020. Godine.

Završnicu prvog ovogodišnjeg 2CODE on Meet up-a u Tehnopolisu i predstavljanje novih alata za inovacije, kako je saopšteno, pratili su brojni privrednici, preduzetnici, studenti i startaperi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.