NavMenu

Crna Gora prošle godine uvezla robu vrijednu od 2,1 mlrd EUR, izvoz iznosio 365,9 miliona

Izvor: Mina Četvrtak, 28.01.2021. 13:14
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prošloj godini je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 2,47 mlrd EUR, što je 18,1% manje u odnosu na 2019.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 365,9 mil EUR, što je 11,9% manje u odnosu na 2019. Uvoz je bio manji 19,1 odsto i iznosio je 2,1 mlrd EUR.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prošloj godini 17,4% i veća je u odnosu na 2019. kada je iznosila 16% - rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni sirove materije, sem goriva, u iznosu od 81 mil EUR, koji čine mineralne rude i otpaci metala 46,5 mil EUR i pluta i drvo 29,8 mil EUR.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 485 mil EUR, koji čine drumska vozila 122,2 mil EUR, električne mašine, aparati i uređaji 110,7 mil EUR i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu u prošloj godini bili su Srbija sa 101 mil EUR, Slovenija 35,8 mil EUR i Kosovo 23,4 mil EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 414,9 mil EUR, Kina 218 mil EUR i Njemačka 204 mil EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.