Izvor: RTCG | Utorak, 26.01.2021.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Urbanizam u rukama države zbog kvaliteta arhitektonskih rješenja

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
U Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ukazuju da će sve preuzete poslove u vezi sa davanjem saglasnosti na idejna rješenja i izdavanjem urbanističko-tehničkih uslova koje su preuzeli na sebe od lokalnih samouprava, obavljati stručno i ažurno, nastojeći da uspostavi krajnje profesionalan i kooperativan odnos sa svim opštinama.

Kako se ističe, povodom kritički intoniranih reakcija gradonačelnika Podgorice, predsjednika Opštine Tuzi i Zajednice opština Crne Gore na prošlonedjeljno usvajanje Uredbe o prestanku važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova Ministarstva održivog razvoja i turizma Glavnom gradu Podgorica i Uredbe o povjeravanju dijela poslova MORT-a jedinicama lokalne samouprave, smatraju da je to bilo potrebno uraditi da bi odnos prema svim lokalnim samoupravama bio jednak.

Odluka da se neke nedležnosti vrate u resor glavnog državnog arhitetke motivisana je, kako kažu, prije svega, brigom za kvalitet arhitektonskih rješenja većih objekata, naročito stambenih zgrada, čija jednolična estetika, proizašla iz krajnje utilitarističkih funkcionalnih rješenja, ima izrazito negativne posljedice po urbanu morfologiju Podgorice.

- Uredbom se poslovi državne uprave iz nadležnosti MORT-a koji se odnose na davanje saglasnosti na idejno rješenje za zgrade bruto građevinske površine 3000 m2 i više koji su bili povjereni Glavnom gradu Podgorica vraćaju u djelokrug Glavnog državnog arhitekte, dok u djelokrugu Glavnog gradskog arhitekte Podgorice ostaju poslovi koji se odnose na davanje saglasnosti na idejno rješenje za zgrade bruto građevinske površine do 3000 m2 - objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako dodaju, razlog za prestanak važenja Uredbe o povjeravanju dijela poslova MORT-a jedinicama lokalne samouprave, nalaze u činjenici da izdavanje urbanističko-tehničkih uslova predstavlja završni korak u planiranju prostora.

- Ovakva odluka ima puno zakonsko utemeljenje. Predložena Uredba treba da omogući bolju kontrolu nad sprovođenjem planova i izradom tehničke dokumentacije, sa ciljem zaštite prostora od degradacije i preokretanja trendova pogoršanja uslova života stanovnika, naročito u urbanim sredinama. Nakon detaljnog sagledavanja kadrovskih kapaciteta i obima poslova sekretarijata za urbanizam lokalnih samouprava, planiranog u bliskoj budućnosti, Ministarstvo će, u dogovoru sa lokalnim samoupravama, preispitati mogućnost o ponovnom povjeravanju dijela poslova lokalnim samoupravama, u skladu sa utvrđenim optimumom - objašnjavaju u Ministarstvu.

Napominju da su prije usvajanja, obije uredbe dostavljene na mišljenje Sekretarijatu za zakonodavstvo, Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija i Kancelariji za evropske integracije i da nijedna od ovih institucija na njih nije imala primjedbi.

- Posebno želimo da istaknemo da donošenje pomenutih uredbi ni na koji način neće ugroziti mogućnost korisnika prostora da u zakonom predviđenom roku ostvaruju svoja prava i da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sve preuzete poslove u vezi sa davanjem saglasnosti na idejna rješenja i izdavanjem urbanističko-tehničkih uslova obavljati stručno i ažurno, nastojeći da uspostavi krajnje profesionalan i kooperativan odnos sa svim lokalnim samoupravama - zaključuju u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE