NavMenu

Arapski investitor planira da gradi turističko-rekreacioni kompleks u Varešu - Gradnja bi trajala 10 godina

Izvor: eKapija Utorak, 26.01.2021. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucy Liu/shutterstock.com)Ilustracija
Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je danas, 26. januara, s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš planira graditi veliki turističko-rekreacioni kompleks.

Emir Terović, direktor firme REC Sarajevo, konsultant investitora, upoznao je premijera Bašića da je investitor već otkupio privatno zemljište površine 55 hektara, na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima, saopšteno je iz Vlade ZDK.

Samo u izgradnju infrastrukture, vodovoda i putnih veza, planirano je ulaganje od 10 mil EUR. Izgradnja kompleksa trajaće deset godina, a vrijednost projekta procjenjuje se na nekoliko desetina miliona evra.

Navedeno područje nalazi se na granici sa općinom Ilijaš i dosad nije bilo tretirano prostornim planom, tako da investitor očekuje da se izrada prostorno-planske dokumentacije završi što prije, kako bi mogla započeti realizacija ove velike investicije.


Premijer Bašić istakao je spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona i svih organa kantonalne uprave da pomognu i budu servis Općini Vareš da se ubrza izrada prostorno-planske dokumentacije te izdavanje odgovarajućih odobrenja i saglasnosti.

- Vlada će se maksimalno uključiti kako bi se što prije stvorili uslovi za početak realizacije ove investicije, od koje će najveću korist imati lokalna zajednica, ali i ZDK. Ovo je poruka i svim drugim investitorima koji žele investirati na području našeg kantona - rekao je premijer Bašić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.