NavMenu

Rusija i Kina najavile proizvodnju aviona velikog dometa CR929

Izvor: Sputnik Utorak, 26.01.2021. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvodnja širokotrupnog aviona velikog dometa CR929, koji su zajednički napravile Rusija i Kina, trebalo bi da počne 2021. godine.

To je objavio šangajski "Icaj global", pozivajući se na glavnog inženjera za preliminarna istraživanja Kineske korporacije komercijalnog vazduhoplovstva (SOMAS) Čžan Čžigana, prenosi Sputnjik.

Inženjer je pojasnio da će montaža prvog primjerka aviona značiti da su strane usaglasile i utvrdile parametre aviona, kao što je oblik trupa, njegova veličina, osnovne materijale i izbor glavnih dobavljača.

- Ako bude moguće, mi se iskreno nadamo, da će neki od osnovnih sistema imati dva ili više dobavljača - kaže inženjer i ukazuje da će to obezbijediti kontinuirano poslovanje.

Rusko-kineski projekat širokotrupnog aviona velikog dometa realizuje se od 2014. godine. Avion zajednički prave Ujedinjena avionska korporacija i kompanija Craic, dio kineske kompanije SOMAS, sa sjedištem u Šangaju.


Ruska strana je odgovorna za konzole krila, srednji dio i mehanizaciju krila, a kineska za trup, prednji dio aviona i krila.

Bazna verzija aviona CR929-600 može da preveze 280 putnika na udaljenost do 12.000 kilometara. Avioni će se sastojati iz modifikacije sa produženim trupom CR929-700 i skraćenim trupom CR929-500.

Prvi probni let je predviđen 2023. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.