NavMenu

Do 2022. godine Crnoj Gori će nedostajati više od 300.000 m2 plaža - Morsko dobro radi na uređenju javnih kupališta, samo za Sutomore i Žutokrlicu neophodno 13 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.01.2021. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Ivana76)
Crnoj Gori će do 2022. godine nedostajati minimalno 300.000 m2 plaža za normalno odvijanje turističke sezone, pokazala je Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori iz avgusta mjeseca 2017.

Saglasno toj strategiji, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je, u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, od 2018. godine raspisalo 36 javnih poziva za zakup obale za izgradnju novih kupališta prema planskim dokumentima. Iz preduzeća su istakli da sam postupak javnog raspisa, osim uredne planske dokumentacije, podrazumijeva saglasnosti lokalnih samouprava, nadležnih institucija, a zatim resornih Ministarstava i Vlade Crne Gore.

- Novostvorene vrijednosti su vlasništvo države Crne Gore, te kao takve predstavljaju jasan javni interes, odnosno dobro u javnoj upotrebi, što je i precizno navedeno u svakom pojedinačnom ugovoru. Takođe, ovim putem želimo naglasiti da ovo preduzeće, osim pomenutog, paralelno radi na obezbjeđivanju značajnih sredstava preko međunarodnih fondova, kako bi se maksimalno uspješno realizovali projekti revitalizacije pet javnih plaža - Mogren, Pržno, Petrovac, Sutomore, Žukotrlica, od kojih je samo za Sutomore i Žukotrlicu neophodno obezbijediti oko 13 mil EUR - objasnili su iz Morskog dobra.

Strategija održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori iz avgusta mjeseca 2017. godine je, pored ostalog, dala pravce daljeg razvoja, unapređenja, tematizacije i standardizacije plaža na Crnogorskoj obali. Potvrdila je opredjeljenje Javnog preduzeća da u svim narednim aktivnostima davanja u zakup/na korišćenje djelova morskog dobra, kako dugoročnim tako i kratkoročnim, prioritet moraju imati plaže/kupališta.

- Upravljanje plažama i kupalištima, kao bitnan segment turističke ponude Crne Gore, definisano je kao jedan od prioriteta u radu Javnog preduzeća, koji pored uređenja, opremanja i standardizacije postojećih prirodnih i izgrađenih plaža, obuhvata i izgradnju i uređenje novih kupališta saglasno planskim dokumentima - navode iz preduzeća.

Dodaju i da je Morsko dobro, postupajući saglasno Zakonom utvrđenim nadležnostima, prepoznalo problem nedostatka plažnih površina i potrebu intenzivnijeg razvoja kupališta kao bitnog segmenta turističke ponude.

- U cilju kvalitetnog pristupa rješavanju problema, saglasno zakonu, angažovali smo konzorcijum koji čine Hotelsko i destinacijsko savjetovanje d.o.o iz Zagreba, Fakultet za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu iz Opatije, Urbanistički institut Hrvatske d.o.o. iz Zagreba i društvo Proficiscor d.o.o. iz Zagreba, koji je uradio Strategiju održivog upravljanja plažama u Crnoj Gori - zaključuju iz JP Morsko dobro.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.