NavMenu

Centralna banka ne može da ublaži mjere za gotovinske kredite

Izvor: Mina Ponedjeljak, 25.01.2021. 10:52
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Centralna banka (CBCG) ne može da izmijeni mjere koje je uvela bankama za odobravanje gotovinskih kredita građanima u oktobru 2019. godine, koje su oročene na dvije godine.

Ministri finansija i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović, održali su krajem prošle godine sastanak sa direktorima svih banaka, nakon kojeg je saopšteno da su dogovorene mjere koje će olakšati poslovanje i život građana i da očekuju partnersku podršku CBCG, pišu Vijesti.

Među tim mjerama je da se sa sadašnjih šest godina produži na deset otplata novih kredita.

- Polazeći od osnovnog mandata CBCG, očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, kao i od detaljne višeslojne analize koja prati svaki predlog upućen Savjetu CBCG, za sada nema prostora za izmjenu makroprudencione mjere kojom se ograničava odobravanje gotovinskih neobezbijeđenih kredita stanovništvu, čije je predlaganje i donošenje isključivo u mandatu CBCG - saopšteno je listu iz te monetarne insititucije.

Oni su dodali da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u posljednjem izvještaju za Crnu Goru naveo da CBCG pažljivo prati brzi rast neobezbijeđenih potrošačkih kredita, kao i da bi po potrebi trebalo da implementira efektivne makroprudencijalne mjere kako bi preduprijedila nagomilavanje sistemskih rizika, što i radi.

Vijesti su pitale CBCG da li će revidirati mjeru o ograničenju gotovinskih kredita kako bi građani imali lakši pristup zajmovima.

Odlukom CBCG ograničava se maksimalna ugovorena ročnost gotovinskih neobezbijeđenih kredita za sve banke na osam godina, dok se za pojedine, čiji iznos gotovinskih neobezbijeđenih kredita sa preostalom ročnošću preko šest godina prelazi definisani limit od 50 odsto sopstvenih sredstava banke, ograničava odobravanje gotovonsikih neobezbijeđenih na rok do šest godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.