NavMenu

Predstavnici sindikata i poslodavaca očekuju da će biti produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 25.01.2021. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Predstavnici sindikata i poslodavaca vjeruju da će izmijenjeni Zakonom o radu, nakon što su ga poslanici izglasali drugi put a predsjednik države potpiše, biti produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora koji uređuje radna prava.

Budući da su poslanici očekivano drugi put izglasali izmijenjeni Zakon o radu, predstavnici sindkata i poslodavaca vjeruju da će procedura prije objavljivanaj Zakona u Službenom listu teći nesmetano i da će uskoro biti na snazi. Izmjene Zakona predviđaju produženje roka važenja Opšteg kolektivnog ugovora do kraja 2021.

- Znači da će svi zaposleni u Crnoj Gori moći da ostvaruju osnovna prava iz rada i po osnovu rada, prije svega to su uvećanje zarade po osnovu minulog rada, po osnovu prekovremenog ili noćnog rada, rada u dane državnih i drugih praznika, prava na otpremninu u slučaju odlaska u penziju, razne vrste jednokratne pomoći, pravo na plaćeno odsustvo - kazala je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih Sindikata.

- Ove izmjene su od opšteg interesa za sve zaposlene a samim tim za sve građane. Očekujem u zakonskom roku da će ove izmjene stupiti na snagu - kazao je Duško Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata.

- Očekivanja su da izmjene Zakona o radu ubrzo stupe na snagu i samim tim se produži Opšti kolektivi ugovor do 31.12.2021. - kazala je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca Crne Gore.

I poslodavci i sindikati očekuju da u manje od 30 dana nevaženja Opšteg kolektivnog ugovora neće biti zloupotreba poslodavaca, naročito u onim djelatnostima gdje ne postoje granski i pojedinačni ugovori na nivou kompanija.

- Taj vakum koji je postojao je bio kratak, verujemo da poslodavci nisu iskoristili tu situaciju - kazala je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca.

Pregovori socijalnih partnera o novom Opštem kolektivnom ugovoru počeli su prošle godine ali su zaustvaljeni s početkom krize. Godina, koliko će biti produženo važenje postojećeg, biće dovoljna da se usaglase odredbe novog Opšteg kolektivnog ugovora.

- Kroz socijalni dijalog, kroz pregovore pokušaćemo da što prije dođemo do novog Opšteg kolektivnog ugovora ali to ne znači da ćemo prihvatiti gubljenje prava zaposleih iz njihovog radnog odnosa - kazao je Zarubica.

- Nadam se da ćemo imati prilike da sa ministarstvom za ekonomski razvoj formiramo tim koji će nastaviti prošle godine započete razgovore o tekstu novog Opšteg kolektivnog ugovora - dodala je Mihajlović.

Pojedine države regiona usvojile su i Lex specijalis kojim se uređuju radni, poslovni i zdravstveni segment. I u Crnoj Gori socijalni partneri smatraju da je potrebno definisati regulativu koja uređuje tu oblast u uslovima krize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Saobraćaj

Tunel Sozina opslužio 774,88 hiljada vozila

Tunel Sozina je od početka godine opslužio 774,88 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji gazduje Sozinom, u prošloj godini kroz tunel je prošlo 3,52 miliona vozila, u 2022. godini 3,07 miliona, a 2021. njih 2,61 milion. Tunel Sozina otvoren je u julu 2005. godine. Njegova izgradnja koštala je oko 74 miliona EUR, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, dok je 24 miliona obezbijeđeno kreditom Evropske investicione

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.