NavMenu

Proizvođači automobila gase proizvodne trake znog nestašice poluprovodnika

Izvor: Mina Ponedjeljak, 25.01.2021. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Njemački proizvođač automobila Volkswagen razmatra moguće zahtjeve za naknadu štete od svojih dobavljača, Boscha i Continentala, zbog nedostatka poluprovodnika, piše magazin Automobilwoche.

Proizvođači automobila širom svijeta zatvaraju proizvodne trake zbog problema u isporuci poluprovodnika, što je u nekim slučajevima pogoršano postupcima administracije bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) protiv ključnih kineskih proizvođača, prenosi B92.

Nestašica je uticala na kompanije Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota Motor, Nissan Motor, Fiat Chrysler Automobiles, ali i druge proizvođače.

Pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem, Automobilwoche je objavio da je Volkswagen razgovarao s alternativnim dobavljačima poluprovodnika, ali postojala je zabrinutost da bi to moglo dovesti do rasta cijena.

Volkswagen želi da se pobrine da i Bosch i Continental podijele teret i dijelom nadoknade firmi nastale dodatne troškove, piše magazin.

Iz Volkswagena su odbili da komentarišu te navode, a Bosch i Continental nijesu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Njemački ministar privrede Peter Altmaier tražio je od svog tajvanskog kolege Wang Mei-hua da nagovori tajvanske proizvođače da pomognu u ublažavanju nestašice čipova, koja ometa privredni oporavak od pandemije.

Altmaier je zamolio Wanga da se pozabavi tim problemom u razgovoru s TSMC-om, najvećim svjetskim proizvođačem čipova i jednim od glavnih njemačkih dobavljača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.