NavMenu

Izraelska revolucija - Dronovi koji beru voće

Izvor: AGROpress Subota, 23.01.2021. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: Lorenza62/Shutterstock)
Revolucija u voćarstvu dolazi iz Izraela i narednih godina mogla bi iz korijena da promijeni način berbe voća i drastično smanji troškove. Izraelski inženjer i naučnih iz oblasti robotike Janiv Maor osmislio je dron koji bere voće, a potom ga slaže u specijalne kontejnere.

Leteći berači, kako su ih nazvali umnogome olakšava berbu, smanjuje potrebu za sezonskim radnicima i štedi vrijeme i novac voćarima. Za razliku od radnika dron je u mogućnosti da obere voće i sa najviših grana i vrhova drveća, pa bi svaki plod bio iskorišćen.

Dron može da bere bilo koju vrstu voća od jabuka do pomorandži, limuna i avokada bez ikakvog oštećenja plodova.

Leteći berači

Iza ovog revolucionarnog otkrića stoji Tevel Aerobotics Technologies, odnosno generalni direktor i osnivač ove kompanije inženjer Janiv Maor. Sve je počelo kada je on prije više od deset godina na izraelskoj televiziji vidio prilog o nedostatku sezonskih berača i došao na ideju da kreira ovakvu vrstu robotske pomoći u poljoprivredi.

Međutim, bilo je potrebno da prođe čitava decenija tehnološkog napretka kako bi ovu svoju smjelu ideju i sproveo u djelo, a leteći berači postali stvarnost.

- Danima sam osmišljavao i dizajnirao dronove, a potom ih testirao u sopstvenom dvorištu na drveću pomorandži. Posle više od šest godina mukotrpnog rada konačno sam uspio da konstruišem i izradim prototip koji je zadovoljavao sve potrebe voćara. Bilo je potrebno još četiri godine da sve do dovedem do savršenstva i konstruišem prvu leteću flotu dronova berača - ispričao je Maor za izraelske medije.

On je pod svojim imenom registrovao ukupno osam modela letećih berača i tvrdi da se uloženi novac za kupovinu drona voćarima vraća za samo tri nedelje. Osim kao berači ovi robotski pomoćnici mogu da obavljaju i druge zadatke, poput proređivanja krošnji i orezivanja voća čime se troškovi proizvodnje dodatno smanjuju.

S druge strane ne samo što štede na vremenu i ljudstvu, ovi roboti su u stanju da potpuno oberu kompletno drvo čime se na nulu smanjuju procjene industrijskih stručnjaka koji su izračunali da oko 10% plodova ostane da truli na drveću ili odlazi na otpad jer nema dovoljno radnika da ih obere.

Kako funkcioniše berba?

Dronovi su u obliku diska i povezani sa platformom na zemlji koja je smještena u vozilo koje se pomjera po voćnjaku. Jedna platforma istovremeno kontroliše šest letjelica, a berba se sprovodi prema unaprijed pripremljenom planu, a podaci se jednostavno ukucaju u u softver za upravljanje. Svaka letjelica povezana je sa platformom preko centralnog kabla kako bi se izbeglo brzo pražnjenje baterije u dronu.

- Na ovaj način na terenu uvijek postoji izvor napajanja za robote. Svako kopneno vozilo sadrži šest letećih robota u obliku diska sa rukama koje nežno beru voće. Tim od dva tehničara kompanije prati svaku flotu raspoređenu na farme, ali planiramo da obučimo voćare da sami rade i upravljaju dronovima - rekao je Maor.

Svaki dron je opremljen hvataljkom na dodir i raznim "neuronskim mrežama: koji im omogućava da svaki plod analiziraju iz različitih uglova prikupljajući precizne podatke o položaju i kvalitetu. Osim toga, specijalni kompjuter gotovo nepogrešivo računa i ključne podatke važne za berbu - gustina lišća drveta, zrelost ploda i mogućnost manevrisanja kako bi se dohvatio svaki pojedinačni plod.

Sve to dron proračunava u djeliću sekunde, a potom svojim pipcima povlači granu kako bi ubrao plod i potom ga nježno smjestio u predviđeni kontejner na platformi. Kada se kontejner napuni jednostavno se isprazni i berba se nastavlja. Na ovaj način štedi se na vremenu, brže se obere više stabala, da ne pominjemo da roboti mogu da rade mnogo duže od ljudi bez potrebe za odmorom.


Tavelovi dronovi imaju šest stepeni slobode, odnosno pokreta što im omogućava veću preciznost prilikom berbe, a lebdeći iznad krošnje mogu da beru voće i do pet metara iznad zemlje.

Analiziranjem video zapisa koji su prilikom berbe snimili dronovi došlo se do zaključka da nepogrješivo beru samo zrele plodove. Dok roboti rade sistem se neprestano ažurira, a voćar se obavještava putem aplikacije na mobilnom telefonu koliko je kilograma voća ubrano i koliko je vremena potrebno da se završi berba.

Šta kažu voćari?

Leteće berače testirali su i izraelski voćari, a jedan proizvođač jabuka oduševljen je postignutim rezultatima.

- Berba je naporan sezonski posao. Beračima morate da obezbijedite smješaj, hranu, zdravstveno osiguranje, prevoz i radne vize ukoliko sezonci dolaze iz druge zemlje. Naravno, uz to treba da im platite dnevnice koje nisu male. Kad sve saberete troškovi samo rastu. Uz pomoć ovih dronova bio bi riješen nedostatak radne snage. Ovo je naša budućnost – rekao je jedan uzgajivač jabuka koji je testirao leteće berače na svojoj plantaži na sjeveru Izraela.

Nedostatak sezonskih radnika posebno je bio izražen 2020. jer sezonci nisu mogli da putuju zbog pandemije korona virusa.

- Korona je definitivno pogurala sektor robotike. Ali čak i prije epidemije bilo je jasno da nema dovoljno sezonskih radnika za berbu – rekao je Maor.

On je naglasio da su njegovi dronovi za berbu još uvijek u fazi testiranja, ali da očekuje da će vrlo brzo biti predstavljeni na globalnom tržištu.

Inače, procjenjuje se da sektor poljoprivredne robotike, vrijedan oko 4,6 mlrd USD raste više od 30% svake godine. Prema prognozama narednih godina možemo očekivati još ovakvih revolucionarnih otkrića u agronomiji, koje bi poljoprivrednicima znatno olakšali rad na njivama i u voćnjacima, ali i smanjili troškove proizvodnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.