NavMenu

Uskoro novi tender za eksploataciju kamena na nalazištu Varišta-Velja glava u Herceg Novom

Izvor: Radio Jadran Nedjelja, 24.01.2021. 20:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tantzi13/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo kapitalnih investicija će u skladu sa Zakonom o koncesijama ponovo objaviti javni poziv za dodjelu koncesije za detaljna geološka istraživanja eksploataciju pojave mineralne sirovine tehničko građevinskog kamena na ležištu Varišta - Velja glava u Herceg Novom.

Javni poziv će biti ponovoljen, jer je na prethodnom ponuda novske kompanije Fortis Mont 30. decembra prošle godine odbačena kao neispravna, iako je blagovremeno dostavljena. Osim toga, kako se dalje navodi u Vladinom dokumentu, činjenica je da postoji velika zaniteresovanost kompanija za ovo ležište, što će se, u slučaju dodjele koncesije, odraziti na razvoj lokalne samouprave kroz prihode u budžetu na osnovu koncesione naknade i otvaranja novih radnih mjesta.

Koncesioni akt izrađen je na osnovu inicijative hercegnovske kompanije Fortis Mont doo tokom pretprošle godine, koja je zainteresovana za pokretanje postupka za dodjelu koncesije.

Istražno-eksploatacioni prostor Varišta-Velja glava nalazi se na prostoru Varišta, oko 12 km vazdušne linije sjeverozapadno od Herceg Novog, odnosno na zapadnim i sjeverozapadnim padinama uzvišenja Velja glava (991 m.n.m.), u blizini regionalnog magistralnog puta Herceg Novi – Trebinje, na površini od 12,8 hektara. Nosilac prava svojine ( na dijelu katstarske parcele 4170/1 ) je Opština Herceg Novi, bez tereta i ograničenja.

PUP Herceg Novog do 2030. godine prepoznao je ovaj lokalitet kao prvi među ležištima mineralnih sirovina na području opštine Herceg Novi.

- S obzirom da na lokalitetu Varišta-Velja glava nijesu rađena detaljna geološka istraživanja, može se govoriti samo o potencijalnim rezervama koje iznose oko 8.000.000 m3 č.s.m. Na osnovu analogije sa ležištima tehničko-građevinskog kamena sličnih geoloških karakteristika, za očekivati je da se krečnjak sa ovog lokaliteta može koristiti kao tehničko građevinski kamen - navodi se u Vladinoj informaciji.

Koncesija se daje na maksimalni period od 30 godina. Od toga: godina za detaljna geološka istraživanja, godina za izradu rudarske dokumentacije, pribavljanje odobrenja i saglasnosti za izvođenje radova, pripremu ležišta za eksploataciju, instaliranje postrojenja i opreme potrebne za eksploataciju, kao i pribavljanje upotrebne dozvole za izgrađene objekte, a 28 godina za eksploataciju mineralne sirovine.

Obaveze koncesionara je da zaposli 12 lica. Obračunata minimalna koncesiona naknada predstavlja minimalni iznos stalnog dijela koncesione naknade, a za period od 28 godina to je 1.439.424 EUR, odnosno godišnje 51.408 EUR. Ugovoreni godišnji iznos koncesionar plaća tokom koncesionog perioda u jednakim polugodišnjim ratama do kraja juna, odnosno decembra tekuće godine.

Ministarstvo ekonomije je od 9. avgusta do 6. septembra 2019. godine, organizovalo i sprovelo javnu raspravu, za koju Ministarstvo nije dobilo nijednu primjedbu ili sugestiju stručne javnosti, kao ni predstavnika privrede sa područja opštine Herceg Novi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.