NavMenu

Donijeta Nacionalna strategija za imunizaciju protiv Covid-19

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 11:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela Nacionalnu strategiju za imunizaciju protiv SARS-CoV-2 (COVID-19). Kako je saopšteno, strategija ima za cilj da upravlja nacionalnim odgovorom Crne Gore za uvođenje vakcine protiv koronavirusa, a zasnovana je na različitim strateškim dokumentima SZO-a i drugih javno zdravstvenih autoriteta koji su bili dostupni u vrijeme njene izrade.

- U diskusiji je istaknuto da pravovremena priprema, kako administrativna tako i organizaciona, za upotrebu vakcina protiv SARS-CoV-2 predstavlja ključni elemenat "izlazne strategije" u borbi sa COVID-19 koji će uz dalje doslijedno sprovođenje opštih nefarmakoloških mjera prevencije i suzbijanja infekcije omogućiti "povratak u normalu" i funkcionisanje svih elemenata društva na način koji je postojao prije pandemije - navode iz Vlade.

Ovaj dokument se upravo bavi time - postavljanjem osnove, te dizajniranjem strategije za distribuciju, primjenu i praćenje upotrebe vakcine(a) protiv COVID-19 osiguravajući da sama strategija i svi sa njom povezani dokumenti budu uvezani te usklađeni sa ostalim nacionalnim elementima odgovora na COVID-19, a primjena u potpunosti integrisana u nacionalne mehanizme upravljanja pandemijom.

Vlada je donijela i odluku o izmjeni odluke o načinu ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja poreza na dodatu vrijednost i carine za medicinska sredstva i zaštitnu opremu koja se uvoze kao donacija, radi suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije koronavirusa.

- U cilju efikasnog djelovanja na suzbijanju epidemije COVID-19, definisano je da evidenciju o medicinskim sredstvima i zaštitnoj opremi koja se uvoze kao donacija vodi Ministarstvo zdravlja, preko Operativnog štaba za upravljanje donacijama - navode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.