NavMenu

Nema zainteresovanih za kupovinu zgrade Boksita - Očekuje se dalji pad cijene

Izvor: Mina Petak, 22.01.2021. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Na sedmi oglas za prodaju upravne zgrade i okolnog zemljišta nikšićkih Rudnika boksita nije stigla ni jedna ponuda, pa je za očekivati da cijena nastavi da pada.

Zbog dosadašnje nezainteresovanosti kupaca, cijena dvospratne zgrade od 1,6 hiljada kvadrata sa okolnim zemljištem, sa početnih 1,55 mil EUR pala je na 1,15 miliona, za koliko je stečajni upravnik Mladen Marković nudio ovog puta, piše Pobjeda.

Na novac od te prodaje čekaju radnici Boksita i mađarska kompanija Vagon impex, kojoj je zbog nezakonitog raskida ugovora o prodaji rude dosuđeno 800 hiljada EUR za izmaklu dobit.

Radnici su se protivili njihovom zahtjevu za naplatu tog iznosa, navodeći da neće dozvoliti da se Mađari naplate prije njih.

Ipak, pravosnažnim presudama utvrđeno je da će ta kompanija imati prioritet prilikom naplate, imajući u vidu da je povjerilac stečajne mase čije potraživanje spada u prvi isplatni red kao trošak postupka.

Presudom Privrednog suda utvrđeno je da je Vagon impex oštećen "krajnjom nepažnjom" tadašnjeg stečajnog upravnika Zdravka Cicmila, koji je ugovor raskinuo u toku stečajnog postupka. Zbog toga će, kako je ranije kazao advokat Rudnika boksita Nebojša Lalatović, biti podnijeta tužba za naknadu štete zbog nesavjesnog rada, nakon odluke po ustavnoj žalbi na presudu kojom je Mađarima dosuđena ova odšteta.


Zakon o stečaju propisuje odgovornost stečajnog upravnika za štetu nanijetu namjerno ili krajnjom nepažnjom, a za koju odgovara ličnom imovinom. Zahtjev za naknadu štete, kako propisuje zakon, zastarijeva u roku od jedne godine od dana nastanka štete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.