Izvor: Pobjeda | Četvrtak, 21.01.2021.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U TO Bar očekuju pad prometa od 40% u odnosu na 2019. - Valorizacijom kulturnih dobara i digitalizacijom podvodne baštine do unaprjeđenja turističke ponude

(Foto: Pixabay.com/likalinka)
Protekla godina bila je izuzetno teška za Bar, Crnu Goru, ali i Mediteran. Pri tome su neke destinacije prošle bolje, a druge lošije, međutim, činjenica je da će se turizam u 2021. odvijati na nešto drugačiji način nego ranijih godina – kaže direktor Turističke organizacije grada Emil Kukalj.

Iako je, dodaje on, u ovom periodu teško planirati, ne smiju sebi dozvoliti da ne znaju ništa i ne smiju biti bez planova.

- Moramo imati plan. Upravo u tom pravcu je Turistička organizacija i koncipirala program rada. Prognozirali smo pad od oko 40% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu. To je, možda optimistično, ali zagovaramo stav da ciljeve treba postaviti visoko i težiti njihovom ostvarenju - kaže Kukalj.

Kada je o strukturi gostiju riječ realno je, navodi, očekivati posjetu turista iz država regiona (Srbije, BiH), kao i Ruske Federacije i zemalja bivšeg SSSR- a.

- Gosti iz Zapadne Evrope vjerovatno neće doći u većem broju. Tome doprinosi i avio-dostupnost destinacije – objašnjava Kukalj.

Proteklih mjeseci širom Evrope organizovani su brojni onlajn sastanci, međunarodna turistička berza u Londonu. Iako je, za većinu turističkih poslenika, neuobičajen način komunikacije i uspostavljanja korespodencije, Kukalj procjenjuje, da može dati dobre rezultate.

- Preko onlajn platformi smo ostvarili izuzetno velik broj značajnih kontakata. Takav vid komunikacije ostavlja mogućnost izbora s kim želite da se sastanete, odabir vremena koje vam odgovara, nema gužve i buke koja karakteriše sajmove turizma… Fokusirani ste na to da se posao brže i efikasnije završi. Iako, naravno, postoje i nedostaci, jer su u turizmu živa riječ i neposredni kontakt sa partnerima sa emitivnih tržišta od izuzetnog značaja, ova situacija nas je primorala da promijenimo način razmjene iskustava i razgovora o planovima. Već sada imamo i tzv. hibridne događaje, koji se dijelom realizuju onlajn, a dijelom u neposrednom kontaktu - objašnjava Kukalj.

TO Bar i svi zaposleni su, bez obzira na situaciju sa korona virusom i činjenici da su prihodi bili na rekordno niskom nivou, racionalnim poslovanjem i planiranjem i po dvije godine unaprijed, uspjeli da obezbijede stabilnost i likvidnost poslovanja, ali i da realizuju aktivnosti koje nijesu zavisile od pandemije.

- Otpočela je realizacija projekta Strategija razvoja turizma Bara do 2026. godine, dokumenta koji će biti ključan za naš razvoj. Urađeno je više od 50 intervjua sa lokalnim stejkholderima, pa smo već dobili situacionu i tržišnu analizu.

U toku je i realizacija dva projekta koje finansira Evropska unija Emoundergrounds i Wrecks4alL.

- Emoundergrounds se realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 (ADRION). Cilj projekta je promocija i valorizacija kulturnih dobara (dvorci, tvrđave i drugi objekti kulture sa podzemnim tunelima), a samim tim i da se na održiv način doprinese atraktivnosti i konkurentnosti odabranih turističkih destinacija, koristeći napredne informacione i komunikacione tehnologije. Realizuje ga mreža deset projektnih i pet povezanih partnera iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Uloga TO je da koordinira sve aktivnosti koje se tiču promocije i rezultata projekta. Pridruženi partner iz Crne Gore na projektu je Kulturni centar. Ukupan budžet projekta je 2,6 mil EUR - objašnjava Kukalj.

Glavni cilj projekta Wrecks4al jeste zaštita i valorizacija podvodne baštine putem njegove digitalizacije, čime bi se kreirala nova turistička ponuda. Predviđeno je da se kroz projekat pristup podvodnim nalazištima učini dostupnim široj javnosti.

- Ono što Wrecks4all projekat izdvaja jeste inovativni pristup koji se ogleda kroz digitalizaciju podvodne kulturne baštine. Inovativno 3D fotogrametrijsko mapiranje podvodnih brodskih olupina, predstavlja metodu za njihovo očuvanje, monitoring i dostupnost široj javnosti kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, internet platforme i virtuelni obrazovni pristup. Projekat će implemetirati pet partnera. Iz Crne Gore učestvuju Univerzitet Crne Gore (nosilac projekta), Ministarstvo kulture, Opština Bar, turističke organizacije Bar i Tivat. Ukupna vrijednost projekta je više 1,7 mil EUR - navodi Kukalj.

Bezbjednost i sigurnost igraće važnu ulogu prilikom izbora destinacije za odmor.

- Izvjesno je da će upravo bezbjednost i sigurnost ponovo igrati veliku ulogu prilikom odabira destinacije za odmor. Nadam se da će do početka ljeta broj zaraženih u Crnoj Gori značajno opasti. Crna Gora je otvorila granice za sve turiste, koji mogu doći i bez PCR testa. To će, dijelom, uticati na turistički promet, pri čemu je, ipak jako važno da promovišemo koncept sigurnosti, potencirajući poštovanje mjera (distanca, ruke, maska), vodimo računa o higijeni, ali i radimo na prihvatanju međunarodnih standarda - preporuke su direktora TO Bar.

Od izuzetne je važnosti, dodaje on, da turisti prije dolaska imaju saznanja da se kod nas poštuju mjere i da pravovremeno budu informisani o svim aspektima putovanja - od potrebne dokumentacije, do karakteristika smještajnog objekta, kao i pratećih sadržaja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE