NavMenu

Pereporuke CBCG Vladi Crne Gore - Zaboraviti skupe projekte dok se ne smanji dug, ograničiti koncesije na mHE, razmotriri vraćanje radne nedelje...

Izvor: Pobjeda Srijeda, 20.01.2021. 14:52
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Hitno treba pripremiti program fiskalne konsolidacije sa fokusom na rashodnu stranu, donijeti novu fiskalnu strategiju i revidirati fiskalna pravila, ubrzati formiranje fiskalnog savjeta, ne povećavati poreze, smanjiti rashode, povećati naplatu poreskog duga, pokrenuti inicijativu kod povjerilaca za restrukturiranje djelova javnog duga, kreirati garantni fond za podršku malim preduzećima... Neophodno je i da se ubrza pristupanje EU. To je samo dio preporuka za vođenje ekonomske politike koje je CBCG još pred početak ove godine proslijedila Vladi, a Pobjeda dio njih i objelodanila.

Iz vrhovne monetarne institucije Vladi preporučuju da pripremi specijalni program funkcionisanja ekonomije u uslovima pandemije i da se uzdržava od planiranja novih velikih kapitalnih budžetskih izdataka.

Kažu da novi program funkcionisanja ekonomije u uslovima neizvjesnosti zbog pandemije treba da ima što manje poslovnih ograničenja - do mjere kojom se neće ugroziti javno i individualno zdravlje.

- Akcenat ne treba da bude na zatvaranju djelatnosti već na promociji protokola bezbjednog poslovanja, uz provjeru i sankcionisanje nepoštovanja - kazali su iz CBCG uz poruku da naučimo da živimo sa koronom.

Smatraju da se treba uzdržati od planiranja velikih budžetskih kapitalnih rashoda za finansiranje javnih investicija sve dok rizik po održivost javnog duga ne bude smanjen, a javne finansije značajno unaprijeđene.

- Za nastavak izgradnje preostalih dionica auto-puta razmotriti sve modele finansiranja bez tereta po javni dug. Treba pokrenuti regionalnu inicijativu prema EU da se infrastruktura u Jugoistočnoj Evropi gradi najvećim dijelom od njihovih donacija radi podsticanja regionalnog razvoja i konvergencije ka EU - smatraju u CBCG.

Ističu da treba ojačati nadzor kapitalnih izdataka, naročito investicionih planova.

Novi plan sanacije deficita i javnog duga treba da se fokusira na smanjenju rashoda sa visokim učešćem u ukupnim troškovima - bruto zarade, neproduktivna potrošnja i naplatu poreskog duga.

- Kreirati srednjoročni budžetski okvir kako bi se unaprijedila troškovna efikasnost sa više obavezujućih ograničenja rashoda - uvoditi limite potrošnje, uključujući i opšte ograničenje izdataka - navode iz CBCG.

Kako je Pobjeda već ranije pisala, u CBCG smatraju da bi trebalo sa povjeriocima dogovoriti restrukturiranje djelova javnog duga, među kojima je i kredit za auto-put.

Neophodna je i restriktivna politika odobravanja novih garancija, uz adekvatan kolateral.

- Zbog visoke neizvjesnosti treba formirati značajan iznos fiskalne rezerve za slučaj aktiviranja garancija, pogoršanja ekonomske situacije… - objašnjavaju iz CBCG.

Da bi se povećala transparentnost i smanjila cijena neophodno je donijeti preliminarni godišnji kalendar emisije državnih zapisa, smanjiti neizmirene obaveze opština uključujući i kompanije na lokalnom nivou.

U CBCG smatraju da treba pripremiti novi paket ekonomske pomoći vodeći računa o potrebama realnog sektora, ali i mogućnostima, kao i socijalne podrške za najugroženije.

Fondovi

Od bitne važnosti je da se očuva održivot penzionog i zdravstvenog sistema, sprovede reforma javne uprave, podstaknu strane investicije…

Iz vrhovne monetarne institucije su dali i detalje preporuke za industriju među kojima je modernizacija postojećih i otvaranje novih pogona. U poljoprivredi preporučuju veće korišćenje resursa, povećanje subvencija, interesovanja mladih za ovaj sektor. Za turizam, koji je najviše pogođen pandemijom, potrebne su strukturne reforme kako bi bio otporniji na eksterne šokove.

CBCG je dala i preporuke za unapređenje sektora informacionih tehnologija, kao i statistike od čijih ispravnih i pravovremenih podataka zavisi i kvalitet mjera ekonomske politike.

Iz CRPS izbrisati neaktivna preduzeća

Predlažu da se iz CRPS izbrišu sva neaktivna preduzeća, kako bi se dobila realna slika o stanju nelikvidnosti.

- Povećati efikasnost rada CRPS u dijelu administrativnih procedura, kako bi se poštovali rokovi prilikom obrade zahtjeva i provjere sektora poslovanja u skladu sa međunarodnim standardima klasifikacije - smatraju u CBCG i preporučuju da se pooštri kaznena politiku za firme povratnike u kaznenim djelima, naročito za ona u sivoj ekonomiji.

Razmotriti vraćanje radne nedjelje

CBCG predlaže da se razmotri mogućnost vraćanja radne nedjelje.

- Time bi se mogla povećati zaposlenost, poreska osnovica, a indirektno uticati i na izvoz. Istovremeno je potrebno osnažiti kontrolu poštovanja zakonskih prava radnika - smatraju u ovoj vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Ograničiti koncesije za mini HE

Uz poštovanje najviših ekoloških standarda, potrebno je, kažu u CBCG, nastaviti sa valorizacijom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i razvijati hibridne energetske sisteme.

- Ograničiti izdavanje koncesija na mini-hidrocentrale, vodeći računa da se izbjegavaju koncesije kojima se nanosi potencijalna ekološka šteta, a daje mali doprinos ukupnoj proizvodnji električne energije. Povećati energetsku efikasnost na svim nivoima, pospješiti ispitivanja i ulaganja u pametne energetske mreže i objekte - kuće, zgrade, objekte državnih institucija, hotele - preporučuju iz CBCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.