NavMenu

Vlada 28. januara odlučuje o novom paketu mjera podrške građanima i privredi

Izvor: Mina Srijeda, 20.01.2021. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Novi državni paket mjera pomoći građanima i privredi u ublažavanju posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, najvjerovatnije će 28. januara biti na sjednici Vlade, nezvanično je Vijestima saopšteno iz izvršne vlasti.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja najavljeno je da paket neće biti usvojen dok Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ne ocijeni da li je u skladu za Zakonom o dodjeli državne pomoći.

Iz AZK-a su listu potvrdili da od Vlade još nijesu dobili taj paket podrške.

Državna sekretarka za razvojne politike u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović, saopštila je da će se u četvrtom dijelu pomoći građanima i privredi, koje taj resor priprema u saradnji sa ostalim, naći i podrška za prosvjetne i zdravstvene radnike koji su podnijeli veliki teret u koronakrizi.

Najavljena je pomoć nezaposlenima, penzionerima, korisnicima materijalnog obezbjeđenja, kao i onima koji imaju pravo na lične invalidnine. Obećano je da će privreda imati i dalje subvencije na zarade, ali koje će biti u većem iznosu i obuhvatu djelatnosti.

Najavljene su poreske olakšice, koje treba da pomognu privredi da se izbori sa krizom i da se premosti period do početka ljetnje sezone, za koju u Vladi očekuju da će pokrenuti privredne aktivnosti. Planiran je, između ostalog, brži povraćaj PDV-a i odlaganje dijela obaveza.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, rekao je nedavno da će u fokusu novog paketa za prvi kvartal biti pomoć najugroženijim građanima i sveobuhvatnija podrška privredi, najavljujući da će mjere biti usvojene do kraja januara. On je rekao da se podrška priprema, zahvaljujući inputima i preporukama od privrednih udruženja.

- Zadržavanje radnih mjesta, ali i podsticanje novog zapošljavanja, jedan je od prioritetnih ciljeva koji se žele postići mjerama ovog paketa. Poseban set mjera pripremljen je za podršku sektorima turizma i ugostiteljstva, kao i poljoprivrede i ribarstva. Dio paketa čine i preporuke lokalnoj samoupravi, Investiciono-razvojnom fondu i Centralnoj banci kako bi se razmotrile mogućnosti za dodatnu i efikasniju podršku građanima i privredi - naveo je Milatović.

On je obećao da je predstojećim mjerama planirana podrška jačeg intenziteta u odnosu na dosadašnju, kao i ona nefinansijske prirode.

Milatović je rekao da se sa poslovnim bankama radi na njihovom većem uključivanju u dijelu podrške privredi i stanovništvu, između ostalog, i kroz predlog produženja roka otplate potrošačkih kredita na deset godina, sa sadašnjih šest.

- Time bi se smanjilo mjesečno kreditno opterećenje, moratorijum na prinudnu naplatu prema onima koji su ostali bez posla zbog koronakrize, kao i predlog za produženje svih mjera Centralne banke, koje su sada predviđene da traju do 31. avgusta, za kraj naredne godine, kada se očekuje i značajniji oporavak privrede - naveo je Milatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.