NavMenu

Akcije CGES-a oborile rekord, pa strmoglavo pale

Izvor: Dnevne novine Utorak, 19.01.2021. 11:32
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema oborile su rekord po vrijednosti ove godine, nakon što su prodate 7.255.403 akcije tog preduzeća Elektromreži Srbije. Cijena po akciji je, nakon kupovine od strane Elektromreža, dostigla 0,95 eura, ali i već dan kasnije počela strmoglavo da pada, pišu Dnevne novine.

Pad je prvo iznosio 10% prošlog četvrtka, kada je prodato svega 1.000 akcija i to po cijeni 0,8550 EUR. Ta cijena se zadržala i u petak, da bi već juče došlo do novog pada od skoro 10 odsto. Tokom jučerašnjeg dana prodato je 647 akcija CGES-a po cijeni od 0,77 eura. Cijena od 0,77 eura ujedno je i najniža od početka godine.

Elektromreža Srbije sredinom prošle nedjelje je saopštila da je za dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema platila oko 6,9 mil EUR, odnosno po prosečnoj cijeni od 0,9493 eura po akciji. EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10% akcija.

- Kupovina dodatnih akcija CGES-a u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspješno privredno društvo koje obavlja istovrsnu djelatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje srazmjerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit - navodi se u saopštenju EMS-a.

Oni su dodali da ta kompanija u Srbiji gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je, kako ističu, sastavni dio tog koridora.

- Kupovina dodatnog paketa akcija dio je EMS-ovog strateškog opredjeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera - ističe se u kompanijskom saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.