NavMenu

Evropska energetska zajednica uvela sankcije BiH

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 18.01.2021. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Anna Moskvina/shutterstock.com)
Evropska energetska zajednica uvela je sankcije BiH, potvrdio je Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Razlog je kršenje direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i gasu.

- Tačno je da su uvedene sankcije BiH i ona neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede - rekao je Kopač.

Odluka o sankcijama donijeta je krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

Među razlozima koji su inicirali donošenje te odluke navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanu naftni derivati, može još uvijek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5.

BiH dopušta veću količinu sumpora u naftnim derivatima kako bi podržala domaću proizvodnju u Rafineriji u Brodu.


Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije je taj što nije usvojen zakon na bh. nivou o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Savjeta ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Regulatornu komisiju za električnu energiju DERK.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.