NavMenu

Zašto je teško sjetiti se stvari koje su nam se događale prije četvrte godine?

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 18.01.2021. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Kažu da se naša ličnost oblikuje već u djetinjstvu, ali upravo zato je posebno ironično što se rijetkih stvari sjećamo iz najranijeg uzrasta. Taj fenomen se može primijeniti na gotovo sve ljude, a čak ima i službeni izraz - dječja amnezija. Kako odrastamo, zaboravljamo ljude, događaje, pa čak i mjesta koja smo posjećivali dok smo bili djeca.

Šta je dječja amnezija i kada se javlja?

Dječja amnezija je nesposobnost odraslih da se prisjete detalja i događaja koji su im se dogodili prije četvrte godine. Neki istraživači otišli su još dalje i otkrili da djeca prije sedme godine mogu da upamte "60% ili više događaja iz svojih ranih godina", dok su devetogodišnjaci mogli samo 40%. To im je omogućilo da shvate da se, dok prolazimo kroz različite faze razvoja, manje sjećamo onoga što mu je prethodilo.

Naša su sjećanja usko povezana sa sposobnošću govora

Jedna od teorija zašto ne skladištimo svoja dječja sećanja jeste da u to vrijeme nismo mogli verbalno da komuniciramo. Kad posegnemo za uspomenom koristimo se riječima i možemo je opisati s puno pojedinosti, za šta je potreban jezik. Većina beba ne govori punim rečenicama prije navršene druge godine pa jednostavno nisu u stanju da stvore kohezivnu memoriju.

Razvoj mozga igra veliku ulogu


Kako odrastamo, naš mozak mora da odradi puno "dizanja teškog tereta", pa je jedno istraživanje zaključilo da mozgovi, "kada su zauzeti uzgajanjem mnogo novih ćelija, ne skladište uspomene koje bi inače bile dugoročne". Uz to, ne možemo ni fizički da se prisjetimo svakodnevnih događaja prije treće, četvrte godine jer naše epizodno sjećanje još nije počelo. Zbog toga imamo apstraktne uspomene poput toga u koji smo park često išli, ali ne i u koju poslastičarnicu nas je mama jednom vodila.


Roditelji ozbiljno menjaju način na koji se prisećamo određenih događaja

Drugo istraživanje sugeriše da su naši roditelji u stanju da promene narativ našeg detinjstva. Odnosno, mi se obično bolje sjećamo događaja koje naši roditelji smatraju važnim. Ovo isto istraživanje pokazalo je da se djeca različito sjećaju istog događaja nakon što su o njemu razgovarali sa svojim očevima, a različito ako su razgovarali s majkama.

Sve se svodi na ono što je na nas ostavilo trajni utisak

Dječji psiholozi kažu da na kraju djeca zadržavaju uspomene ispunjene osjećanjima, pozitivnim i negativnim. Ovo otkriće čak omogućava maloj djeci da svijedoče na sudu. Dakle, veće su šanse da ćete moći da se prisjetite ranog sjećanja koje za vas ima najveći značaj i pokreće snažan emocionalni odgovor, piše Bright Side.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.