NavMenu

Kineska ekonomija porasla 2,3% u 2020.

Izvor: Beta Ponedjeljak, 18.01.2021. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Kineska ekonomija porasla je za 2,3% u 2020. godini, a glavni ekonomski ciljevi su postigli rezultate bolje od očekivanih, saopštio je u Državni zavod za statistiku, objavila je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Godišnji bruto domaći proizvod zemlje dostigao je 101,59 biliona juana (15,68 biliona dolara) u 2020. godini, čime je prešao prag od 100 biliona juana, naveo je taj zavod.

Rast BDP-a u četvrtom kvartalu bio je 6,5% na godišnjem nivou, što je više u odnosu na 4,9% u trećem kvartalu, objavio je Državni zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja se povećala za 2,8% u odnosu na prethodnu godinu, prenijela je CMG.

Maloprodaja je ostvarila pad od 3,9% u odnosu na prethodnu godinu, ali se u decembru oporavila sa rastom od 4,6%.


Kina je zabilježila i rast ulaganja u osnovna sredstva od 2,9% u prošloj godini.

Prema anketama, stopa nezaposlenosti u gradovima širom zemlje iznosila je 5,2% u decembru i 5,6% u prosjeku tokom cijele godine, saopštio je Državni zavod za statistiku.

Uprkos poboljšanju ekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku je objavio i da se ekonomija suočava sa sve većim neizvjesnostima zbog pandemije koronavirusa i spoljnog okruženja, navela je CMG.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.