Izvor: Mina | Ponedjeljak, 18.01.2021.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Crnu Goru za 20 mjeseci uloženo 1,2 mlrd EUR

(Foto: Tashatuvango/shutterstock.com)
U Crnu Goru je za 20 mjeseci uloženo više od 1,2 mlrd USD, saopštio je izvršni direktor Savjeta stranih investitora, Ivan Radulović i dodao da je pandemija usporila, ali ne i zaustavila priliv stranih direktnih investicija.

- Pandemija koronavirusa rezultirala je opsežnim socijalno-ekonomskim uticajima, izlažući značajan broj kompanija riziku da okončaju poslovanje. Kriza je posebno pogodila mala i srednja preduzeća i njihove zaposlene - rekao je Radulović Dnevnim novinama.

Mnoge vlade, kako je kazao, preduzimaju korake kako bi umanjile negativne uticaje korona virusa na poslovanje i zaposlene. Neophodni su efikasna politika i fiskalni odgovori na nacionalnom nivou, kao i resursi i alati koji će im pomoći da prevaziđu ovaj ekonomski šok.

- Najveći izazov sa kojim se mala i srednja preduzeća danas suočavaju je pristup finansijama, što je bio izazov za mnoge kompanije i prije nego što je započela ova kriza - naveo je Radulović.

On smatra da je svaka kriza istovremeno i šansa, pa su otvorene nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća za prelazak na digitalno poslovanje i transformaciju. Ovo je posebno došlo do izražaja u oblasti e-trgovine.

- Digitalizacija i tehnologija moraju biti u funkciji podrške razvoja malih i srednjih preduzeća. Na tom planu očekujemo i jači odgovor nove vlade u narednoj godini - rekao je Radulović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je ulazak Crne Gore u NATO, doprinio da se država pred investitorima pozicionira kao zemlja u koju su ulaganja sigurna, kazao da od kada je Crna Gora postala punopravna članica NATO-a 2017. godine, došlo je do značajnog povećanja priliva stranih direktnih investicija.

- Zvanični podaci za 2018. godinu govore da je gotovo polovina stranih direktnih investicija u 2018. godini potekla iz članica zemalja NATO-a - dodao je Radulović.

Prema preliminarnim podacima Centralne banke, za devet mjeseci prošle godine u Crnu Goru se slilo 506,8 mil EUR.

- Ako tome dodamo i da je tokom 2019. godine priliv stranih investicija iznosio 778 miliona EUR, dolazimo do podatka da je u našu državu za 20 mjeseci uloženo više od 1,2 mlrd USD - rekao je Radulović.

Kada je riječ o investicionim aktivnostima članica kompanija Savjeta, pandemija koronavirusa nije značajnije poremetila planove.

- Kompanije članice Savjeta stranih investitora nastavljaju sa ulaganjem u Crnu Gori i sa realizacijom planiranih investicija da kao što je već najavljeno, u periodu 2020-2022. godina ulože okvirno 1,5 milijardi EUR. Riječ je o planiranim dugoročnim investicijama koje imaju za cilj zaokruživanje započetih projekata, kao i unapređenje postojećih poslovnih procesa - precizirao je Radulović.

On je, govoreći o daljem razvoju crnogorske ekonomije, kazao da dalji razvoj crnogorske ekonomije i društva podrazumijeva digitalizaciju kao razvojnu i transformacionu politiku i očekuju da digitalna transformacija predstavlja jednu od ključnih politika Vlade u predstojećem periodu.

- Uspješna digitalna transformacija predstavlja veliku šansu za privredu što se pokazalo na primjeru drugih malih država, kao i država regiona. Savjet stranih investitora biće partner novoj vladi u svim ovim aktivnostima - zaključio je Radulović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE