NavMenu

Vakcine protiv koronavirusa stižu krajem januara ili početkom februara

Izvor: RTCG Petak, 15.01.2021. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da Vlada intenzivno pregovara o nabavci vakcine protiv Kovida 19. Nije međutim mogla da precizira, kada će u Crnoj Gori početi vakcinacija, ponavljajući da bi to trebalo da se dogodi krajem januara ili početkom februara.

O nabavci vakcine, kako kaže Borovinić Bojović, vode se bilateralni pregovori sa Kinezima i Rusima, ali i pregovori unutar COVAX inicijative. Građanima će biti omogućeno, kako kaže, da sami odluče koju će vakcinu da prime u odnosu na one koje budu na raspolaganju.

- Cilj nam je da obezbijedimo što više kvalitetnih vakcina u Crnoj Gori, ali i da vakcina koja prva stigne u Crnu Goru bude vakcina koja ima evropski sertifikat - navela je ministarka i dodala da su pregovori intenzivni sa svim proizvođačima.

- Imamo dogovore sa svim proizvođačima i svim zemljama koje nude vakcinu - kazala je Borovinić Bojović, na predstavlju Nacionalne strategije za imunizaciju protiv COVIDA-19.

- Mi se nadamo da će ako se ovim tempom budu nastavili pregovori, da započnemo vakcinaciju krajem januara ili početkom februara, ali konkretan datum sada ne mogu da kažem - poručila je ministarka.

Pregovori su ubrzani, kaže Borovinić Bojović, i poziva građane na strpljenje.

- Molimo građane za određeno strpljenje, jer su pregovori koje mi sada vodimo, sve zemlje u regionu vodile u junu i julu, što znači da bi u redovnim dogovorima za ovakve ugovore trebalo četiri do šest mjeseci. Ponašamo se veoma odgovorno i principijelno i u ubrzanim smo procesima dogovora - tvrdi Borovinić Bojović.

Moći će da se vakcinišu svi koji žele

- Ponašaćemo se onako kako se budu ponašale sve zemlje svijeta. Rokovodićemo se se onim što je najvažnije, a to je efikasnost, bezbjednost i kvalitet vakcine. Vakcinacija je dobrovoljna, naša je preporuka da se rizične gupe vakcinišu, ali u krajnjem odluka je dobrovoljna - kazala je Borovinić Bojović i dodala da ćemo u odnosu na odgovor građana imati odgovarajući stepen imuniteta.

- Mi ćemo obezbijediti sredstva za vakcinaciju svakog građanina koji bude htio da se vakciniše - zaključila je Borovinić Bojović.

Vakcina se može čuvati na tri mjesta

Jutros je objavljeno da Montefarm i domovi zdravlja nemaju laboratorijske zamrzivače za duboko zamrzavanje (hladni lanac), između 20 i 80 stepeni, za prihvat, čuvanje i distribuciju vakcina.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević kaže da ipak postoje uslovi da se vakcine čuvaju na tri mjesta - u IJZ, u Zavodu za transfuziju i na Biotehničkom institutu.

- Već i sada imamo na tri mjesta mogućnost da na tim temperaturama držimo vakcine - kazao je Laušević.

Nemamo mogućnost da ispitamo da li kod nas ima novog soja korona virusa, kazao je Laušević

Naveo je i da je Montefarm počeo hitnu nabavku zamrzivača, te da ne očekuje probleme u tom dijelu. Laušević je ponovio da vakcinacija neće biti obavezna.

On je istakao da su vakcine pokazale zadovoljavajuću bezbjednost, a da je cilj vakcinacije stvoriti više koristi od šteti.

- Podaci pokazuju da je djelotvornost i bezbjednost vakcina zadovoljavajuća - naveo je Laušević i dodao da će transparentnost biti potpuna.

Prioritet zdravstveni radnici, starije osobe...

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da su Strategijom definisane prioritetne grupe za vakcinaciju, a to su zdravstveni radnici, ali i starije osobe, kao i hronični pacijenti.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Dragan Laušević je kazao da je dokument koji su napravili u vezi plana vakcinacije dostavljen Vladi. Nacionalna strategija, kako je precizirao, sadrži 11 poglavlja.

Budžetski revizori ispituju račun NKT-a

Borovinić Bojović je ponovila da u Ministarstvu zdravlja i dalje ne znaju koliko novca ima na računu nekadašnjeg NKT-a.

- Upravo sada budžetski revizori u Ministarstvu finansija bave se tim pitanjem i istražuju prilive i odlive sa tog računa - navela je Borovinić Bojović i dodala da i bez tog novca imaju dovoljno novca za nabavku vakcina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.