NavMenu

Najbolja vina Balkana biraće se u junu u Skoplju

Izvor: Vino & fino Petak, 15.01.2021. 12:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / edusoft)Ilustracija
Deseto, jubilarno izdanje najvećeg balkanskog vinskog nadmetanja, The Balkans International Wine Competition, biće održano od 2-4. juna ove godine u Skoplju.

Istog mjeseca, od 17-19. juna, u Sofiji, ispred Nacionalne palate kulture, biće održana velika vinska smotra Balkan Wine Festival, najavili su organizatori ovog važnog susreta balkanskih vinara i vinskih stručnjaka iz cijelog svijeta.

Kako kažu organizatori, nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg takmičenja održanog u Beogradu, BIWC nastavlja rotaciju zemalja domaćina, sa ciljem da pospiješi saradnju vinara iz svih balkanskih zemalja, kao i njihovu promociju u regionu i ostatku Evrope.

- Vjerujem da će energija i nadahnuće koje ulažemo u organizaciju takmičenja dovesti do još jednog odličnog događaja. Prošlogodišnja neočekivana kriza nanela je veliku štetu industriji vina, ali vinari su ljudi koji u svoj rad ulažu veliku strast, ambiciju i inspiraciju.. Vjerujem da će forumi kao što je predstojeći, deseti BIWC obezbijediti platformu za vinarije koja će im omogućiti da se uhvate ukoštac sa krizom - rekla je izvršni direktor BIWC, Galina Niforu.

Predsjedavajući žirija BIWC, Konstantin Lazarakis MW, prvi balkanski nosilac titule Master of Wine, rekao je da će ovaj događaj biti izuzetna poslovna prilika.

- Vina Balkana su kvalitetna i autentična, a to je tačno ono što kupci vole. Deseti, jubilarni BIWC ne samo da će biti od koristi vinoljupcima, već i predstavnicima horeka sektora koji će moći da se upoznaju sa regionalnim vinima i njihovim proizvođačima - naveo je Lazarakis.

Nakon završetka takmičarskog dijela, 4. juna, biće održana izložba svih prispjelih vina. Takođe, u planu je i bogat program masterklasova i seminara, namijenjen vinskim porofesionalcima i vinoljupcima iz Sjeverne Makedonije, kao i gostima ove zemlje.

Najbolje vino Balkana biraće ugledan žiri u kome će ove godine biti najmanje četiri nosilaca titule Master of Wine. Prošle godine je nagrada za najbolje balkansko vino pripala srpskoj vinariji Aleksandrović za vino Trijumf selekcija 2019, a srpski vinari osvojili su i tri velika trofeja, osam duplih zlata i 36 zlatnih medalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.