NavMenu

Pet vinskih trendova koji će obilježiti 2021. godinu

Izvor: Vino & fino Srijeda, 13.01.2021. 10:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Davidovich/shutterstock.com)Ilustracija
Pred nama je još jedna veoma neizvjesna godina tokom koje će vinari, trgovci vinom i ugostitelji širom svijeta biti prinuđeni da posegnu za najdubljim zalihama kreativnosti i izdržljivosti. Neki od trendova koji će obilježiti ovu godinu direktna su posljedica aktuelne krize, a neki su, kao uspon roze proseka, samo nastavak širih višegodišnjih moda i tendencija. Magazin Bloomberg predstavio je trendove koji će obilježiti godinu 2021, a Vino i fino prenosi pet najvažnijih.


Roze proseko

Roze vina i dalje su u modi: pandemija nije zaustavila trend rasta prodaje ovih vina nježne boje i ukusa. Internet prodavac Wineaccess.com prodao je tokom 2020, navodi Bloomberg, sedam puta više boca rozea nego 2019. Glavni adut ove godine biće roze proseko, koji je uspješno lansiran u novembru. Samo u SAD ove godine piće se više od 100 etiketa roze proseka, kategorije koja prošle godine u ovo vrijeme nije ni postojala.


Onlajn prodaja

Prošle godine svjedočili smo bumu onlajn prodaje vina, u inostranstvu i u našoj zemlji. Vino se prodavalo na najraznovrsnije načine, od biranja etiketa u dobro sređenim prodavnicama do jednostavnog poručivanja direktno od vinarija, uz pomoć Facebook poruka. Trend jačanja onlajn prodaje nastaviće se i u ovoj godini, a nove internet prodavnice, kao što je Pix.wine koja počinje sa radom u aprilu, donijeće veliki izbor opcija za zahtjevne kupce, od integracije sa velikim kritičarskim sajtovima do pomoći u traganju za rijetkim bocama.


Portugal - zemlja u fokusu

Prodaja portugalskih vina dramatično je porasla tokom 2020. Kupci širom svijeta otkrili su prednosti portugalskih vina koja imaju vrlo razboritu cijenu, odličan su izbor za uparivanje sa hranom i iza sebe imaju jaku teroarsku priču. Vina iz doline Duro su, naravno, u centru pažnje, ali i regija Alentežo u sve većoj mjeri privlači pažnju vinoljubaca svojim svježim, aromatičnim bijelim vinima i sočnim, jakim crvenim kupažama.


Virtuelne degustacije

Sistem je jednostavan: vino vam stigne na kućni prag, i potom se ono proba tokom vođene degustacije na onlajn konferenciji. Ovaj model je tokom 2020. postigao takav uspjeh da će izvjesno ostati sa nama i kada istekne ovaj izvanredno težak period. Jedan od neočekivanih pravaca onlajn degustacija jeste i trenutna moda da imućne korporacije poklanjaju svojim zaposlenima pakete vina uz priliku da ih isprobaju uz virtuelno prisustvo uglednih vinskih stručnjaka. Ovakav poklon jeftiniji je od "tim bildinga" u vinarijama, a jednako je sofisticiran.


Održivost - nova vinska matra

Riječ "održivost" je, navodi Bloomberg, donedavno bila prazan PR termin. Danas ovaj pojam počinje da označava ozbiljnu posvećenost ekološki čistom vinarstvu, "zelenom" dizajnu vinarija i drugim aspektima koji omogućavaju vinarijama da funkcionišu u sadejstvu sa prirodom. Ova reč, uz to, sada i označava brigu o radnicima, insistiranje na rasnoj ravnopravnosti i, uopšte, društvenu odgovornost u radu, koja je izuzetno bitna mladoj generaciji vinopija. Njima više nije dovoljno da vinio bude kvalitetno i da iza sebe ima zanimljivu istoriju - ono mora biti proizvedeno u skladu sa visokim etičkim načelima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.