NavMenu

MILATOVIĆ: Nove mjere omogućavaju oporavak turizma i ekonomske aktivnosti u zemlji

Izvor: Mina Utorak, 12.01.2021. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/S. Matić)
Odluka Ministarstva zdravlja da dozvoli međugradski saobraćaj vikendom i ulazak u Crnu Goru bez testiranja na koronavirus, otvaraju mogućnost za oporavak sektora turizma i cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji, ocijenio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je kazao da je poboljšanje ekonomske aktivnosti uslovljeno prije svega razvojem medicinske situacije.

- Stoga me izuzetno raduju nove mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, a koje nam otvaraju mogućnost za oporavak sektora turizma i cjelokupne ekonomske aktivnosti u zemlji. Ovo su jako dobre vijesti. Drago mi je da je Ministarstvo bilo u mogućnosti da omogući ulazak u Crnu Goru bez dodatnih zahtjeva i slobodno kretanje unutar države - kazao je Milatović na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novih mjera.

On je ocijenio da će obje mjere pozitivno uticati na aktivnosti u sektoru turizma, kao i cjelokupne ekonomske, i da će i u budućnosti ostati na snazi.

Milatović je saopštio da kretanje bez ograničenja postoji u većini zemalja Evropske unije (EU).

- Albanija i Hrvatska su prošle puno bolje od Crne Gore u smislu aktivnosti u turističkom sektoru, a istovremeno imaju mnogo manji nivo zaraženih po stanovniku od nas. Crnogorska ekonomija je u trećem kvartalu prošle godine, upravo zbog ograničenja ulaska turista, izgubila oko 450 mil EUR - kazao je Milatović.

On smatra da je tokom ljetnih mjeseci zanemarljiv broj turista bio odgovoran za transmisiju virusa unutar granica Crne Gore.

- Moramo svi biti svjesni da je upravo suzbijanje transmisije virusa u samoj zemlji primarni faktor uspješnog otvaranja granica. Ukoliko ljudi iz instranstva nemaju povjerenja u zemlju domaćina da sačuva njihovu sigurnost i zdravlje, oni sigurno neće doći - naveo je Milatović.

On je dodao da ukidanje ograničenja međugradskog saobraćaja vikendom ne samo da će pozitivno uticati na kvalitet života i navike građana, već će imati i pozitivne efekte na sektor ugostiteljstva i zimsku turističku sezonu.

- Slobodno kretanje i raspolaganje vremenom, uz maksimalnu društvenu i ličnu odgovornost i poštovanje propisanih zdravstvenih mjera, preduslov su svih pozitivnih ekonomskih efekata - saopštio je Milatović.

On je kazao da smo, ipak, svi svjedoci kršenja mjera širom Crne Gore.

- Zato smo, pored akcenta na rad inspekcijskih službi, odlučili i da razmotrimo da kompanije koje budu vidno kršile propisane mjere budu onemogućene da dobiju državne subvencije za podršku privredi - poručio je Milatović.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomskog razvoja, u saradnji sa drugim resorima Vlade, prije svega Ministarstvom finansija, danonoćno i intenzivno radi na kreiranju paketa podrške za privredu i građane za prvi kvartal ove godine.

- Nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti biti u mogućnosti da ga predstavimo javnosti - zaključio je Milatović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.