NavMenu

Aerodromi preko izvršitelja naplaćuju dugove Montenegro Airlinesa?

Izvor: Mina Utorak, 12.01.2021. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Aerodromi Crne Gore preko javnog izvršitelja naplaćuju milionski dug od nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA), piše Dan.

Tom listu je više izvora potvrdilo da je krajem decembra prošle godine izvršitelj uputio zahtjev da se upiše zaloga na pokretnu i nepokretnu imovinu avio-prevoznika.

Prema podacima tog lista, zaloga je upisana na 26 službenih automobila, koji su u vlasništvu MA.

Dan je u ponedjeljak bezuspješno pokušao iz Aerodroma da dobije zvaničan odgovor koliki je tačno dug kompanije MA, koji pokušavaju naplatiti preko izvršitelja. Podatke nijesu dobili ni od MA, a ni od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o sumi od preko milion EUR.

Izvršitelju su se obratili jer drugačije ne mogu naplatiti dug, s obzirom na to da je 25. decembra Poreska uprava blokirala račun MA. To je uradila istog dana kada je iz Vlade saopšteno da nemaju rješenje za MA, te da više ne mogu pomagati to preduzeće.

Izvršitelj može da pokuša da namiri dio duga MA prodajom pokretne i nepokretne imovine MA.

Avio-prevoznik duguje Aerodromima preko 25 mil EUR.

Aerodromi su po Zakonu o konsolidaciji MA trebalo da dobiju oko 32 miliona EUR u prošloj godini od MA, ali je primjena tog zakona stopirana 3. septembra odlukom Agencije za zaštitu konkurencije. Do tog datuma, Aerodromi su od MA dobili mali dio novca.

Dok se MA gasi, sa druge strane, Vlada je pokrenula postupak osnivanja nove avio-kompanije. Ministarstvo kapitalnih investicija, na čelu sa ministrom Mladenom Bojanićem, uskoro bi trebalo da izađe sa detaljnim planom poslovanja nove državne avio-kompanije Tu Montenegro.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada trenutno pregovara sa lizing kućama oko kupovine aviona, a vode se i razgovori sa konsultantima.

Plan je da se nova kompanija što prije konstituiše i da se preuzme dio opreme i osoblja MA.

Svi zaposleni u MA, kojih je tokom 2019. godine bilo zvanično 373, neće dobiti posao u novoj državnoj avio-kompaniji, jer je plan izvršne vlasti da se troškovi poslovanja svedu na minimum.

Prema podacima Poreske uprave, tokom 2019. godine MA je ostvario čak 75,18 miliona EUR od prodaje proizvoda i usluga. Uprkos tome, kompanija je te godine poslovala sa minusom od 7,9 miliona EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.