NavMenu

U Crnoj Gori povećan obim ekspres i kurirskih usluga - Samo u toku prošle godine registrovana tri nova operatora

Izvor: Mina Ponedjeljak, 11.01.2021. 14:24
Komentari
Podeli
(Foto: rlat/shutterstock.com)
U Crnoj Gori je u prošloj godini uočeno smanjenje obima pismonosnih i paketskih usluga, a povećanje ekspres i kurirskih, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

- To je uslovljeno povećanjem onlajn prodaje i kupovine, (e-commerce), što je uslovilo i povećanje potrebe dostave proizvoda naručenih putem interneta - rekli su predstavnici EKIP-a agenciji Mina-business.

Oni su objasnili da su takva kretanja na poštanskom tržištu Crne Gore doprinijela i evidentnom povećanju interesovanja za obavljanje komercijalnih poštanskih usluga, što je rezultiralo registracijom tri nova operatora u prošloj godini, koja su počela da pružaju te poštanske usluge.

Iz EKIP-a su naveli da su kretanja na tržištu poštanskih usluga u prošloj godini, kao i u drugim oblastima, obilježena uticajem pandemije koronavirusa.

- Izvještaji o osnovnim indikatorima kretanja na evropskom tržištu poštanskih usluga pokazuju da je pandemija uticala na broj obavljenih poštanskih usluga, prekogranični protok usluga, vrijeme dostave, kvalitet pružanja usluga, kao i na zapošljavanje u poštanskom sektoru - kazali su iz EKIP-a.

Kada je u pitanju Crna Gora, tržište poštanskih usluga je u uslovima pandemije uglavnom funkcionisalo bez velikih zastoja.

- Svi poštanski operatori koji pružaju usluge na ovom tržištu su u unutrašnjem poštanskom saobraćaju organizovali prijem i dostavu pošiljaka u rokovima koji su definisani opštim uslovima operatora, bez redukovanja obaveze dostave, kako kod pružanja univerzalnih, tako i kod pružanja komercijalnih poštanskih usluga - objasnili su iz EKIP-a.

U međunarodnom poštanskom saobraćaju su, u jednom kraćem vremenskom periodu na početku pandemije, produženi rokovi dostave međunarodnih pošiljki, a pojedini poštanski operatori u Crnoj Gori su privremeno obustavili prijem pošiljaka za inostranstvo.

- Osnovni razlozi za duže rokove dostave i privremeno stopiranje prijema pošiljaka za inostranstvo su bili smanjenje ili potpuno obustavljanje međunarodnog avionskog saobraćaja i redukovanje obaveze dostave pošiljki od poštanskih operatora drugih zemalja, na tri ili četiri dana sedmično, umjesto do tada propisanih pet ili šest dana u sedmici - saopštili su iz EKIP-a.

Agencija je, prema riječima njenih predstavnika, u dijelu izrade regulative i sprovođenja regulacije na tržištu poštanskih usluga Crne Gore realizovala sve ciljeve i aktivnosti definisane Strategijom razvoja poštanske djelatnosti za period od 2019. do 2023. godine.

Iz EKIP-a su podsjetili i da je u četvrtom kvartalu prošle godine, za potrebe regulatora, sprovedeno istraživanje o stepenu zadovoljstva korisnika poštanskih usluga u Crnoj Gori.

Rezultati istraživanja pokazali su da građani i preduzeća u velikom procentu koriste usluge poštanskih operatora i da je većina generalno zadovoljna pruženim uslugama i cijenama.

- Kvalitetom poštanskih usluga zadovoljno je 73,1%građana, nezadovoljno 3,8%, dok je neopredjeljenih 23,1%. U segmentu poslovnih korisnika, istraživanje je pokazalo da je kvalitetom poštanskih usluga zadovoljno 72,1% ispitanika, nezadovoljno 17,7%, dok je nepredjeljenih 10,2% - zaključili su iz EKIP-a.

(Foto: hedgehog94/shutterstock)

Za 11 mjeseci prenijeto skoro 9,5 hiljada brojeva

Iz EKIPA su prethondo saopštili i da je uslugu prenosivosti broja je u prvih 11 mjeseci prošle godine iskoristilo 9,5 hiljada pretplatnika, većinom u mobilnoj telefoniji, saopšteno je iz

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business kazali da je u fiksnoj mreži, u periodu od januara do kraja novembra, prenijeto 1,26 hiljada brojeva, a u mobilnoj 8,24 hiljade.

- U fiksnoj telefoniji najviše brojeva je prenijeto u mrežu operatora M:tel 857 brojeva, potom u Telemach 271, u Crnogorski Telekom 133, a u fiksnu mrežu Telenora tri broja - rekli su iz EKIP-a.

Oni su dodali da je najviše korisnika prenijelo brojeve iz fiksne mreže Telekoma 1,01 hiljada, iz Telemacha 135, a iz fiksne mreže M:tela 119 brojeva.

Iz EKIP-a su naveli da je kod prenosa brojeva između mobilnih mreža za 11 mjeseci prošle godine najviše prenijeto u mrežu M:tela 4,31 hiljada, zatim u Telekom 2,3 hiljade, dok je u mobilnu mrežu Telenora prenijeto 1,63 hiljade brojeva.

- Najviše korisnika je prešlo iz mobilne mreže Telenora 3,83 hiljade, potom iz Telekoma 3,39 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela hiljadu brojeva - rekli su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su podsjetili da je od 1. decembra 2011. godine, od kada se pruža usluga prenosivosti telefonskih brojeva, do 30. novembra prošle godine ukupno prenijeto 61,47 hiljada brojeva.

Od toga je 14,74 hiljade brojeva prenijeto u fiksnim, a 46,73 hiljade u mobilnim mrežama.

- Najviše brojeva je prenijeto u fiksnu mrežu M:tela 8,79 hiljada, u Telemach 3,82 hiljade, u Telenor 1,89 hiljada, a u mrežu Telekoma 236 brojeva - precizirali su iz EKIP-a.

Najviše je brojeva prenijeto iz fiksne mreže Telekoma 14,29 hiljada, iz Telemacha 220, iz M:tela 212, a iz Telenora 13 brojeva.

U mobilnim mrežama, od 46,73 hiljade prenijetih brojeva, najviše je prenijeto u M:tel 21,48 hiljada, u Telekom 16,03 hiljade, dok je u mrežu Telenora ukupno prenijeto 9,22 hiljade brojeva.

- Najviše korisnika je otišlo iz Telenora 22,94 hiljade, potom iz Telekoma 16,09 hiljada, a najmanje iz mobilne mreže M:tela 7,7 hiljada korisnika - saopštili su iz EKIP-a.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da zadrži telefonski broj pri promjeni operatora.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Ukupno vrijeme za prenos broja je tri radna dana. Pretplatnik koji želi da prenese telefonski broj podnosi zahtjev za prenos broja kod operatora primaoca broja i to se smatra zahtjevom za raskid ugovora sa operatorom davaocem broja.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa. Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, pretplatnik može da podnese prigovor EKIP-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.