NavMenu

Novi propisi Kine za zaštitu kompanija od inostranih zakona i sankcija

Izvor: Beta Ponedjeljak, 11.01.2021. 10:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)Ilustracija
Kina je uvela nove propise za zaštitu svojih kompanija od stranih sankcija i zakona koje smatra "neopravdanima", uzvraćajući udarac zbog nedavnih američkih ograničenja kineskim preduzećima, ali i otežavajući položaj kompanijama uhvaćenim u ekonomskim sukobima Vašingtona i Pekinga, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Novi propisi su uvedeni manje od dvije nedelje prije nego će novoizabrani predsjednik Džo Bajden doći na čelo SAD, stavljajući ga pred dilemu šta da radi s mjerama administracije Donalda Trampa prema Kini - da ih zadrži, ublaži ili preispita.

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je u subotu nove propise za suprotstavljanje "neopravdanim" zakonima i ograničenjima koje su strane zemlje nametnule kineskim kompanijama i građanima, dok se pogoršavaju ekonomski odnosi Pekinga i Vašingtona, ukazuje Rojters.

Novi propisi, kako navodi Rojters, usvojeni su posle mjera stranih vlada, posebno SAD, protiv različitih kineskih kompanija.

Prema propisima o "neopravdanoj ekstrateritorijalnoj primjeni stranih zakona" kineski državljanin ili organizacija koju strani zakoni ograničavaju da "obavlja normalne ekonomske, trgovinske i srodne aktivnosti s trećom državom ili njenim građanima", može to prijaviti Ministarstvu trgovine.

Ministarstvo će zatim procijeniti slučaj zbog potencijalnog kršenja međunarodnog prava, uticaja na kineski suverenitet i nacionalnu bezbjednost, kao i uticaja na kineske građane.

Kada građanin ili organizacija "pretrpi značajne gubitke" zbog nepoštovanja stranog zakonodavstva, "relevantna vladina odjeljenja mogu pružiti potrebnu podršku", prenosi Rojters.

Kineska vlada bi kao odgovor takođe mogla da pokrene "neophodne kontramjere".

Novi propisi su osmišljeni kako bi Kina zaštitila svoje kompanije od "neopravdanih" sankcija, dok pokušava da se suprotstavi nizu kaznenih mjera koje je poslednjih godina uveo Tramp, piše Fajnenšel tajms.

Trampova administracija je više puta koristila prijetnju sankcijama u pokušaju da Huaveju i drugim vodećim kineskim kompanijama uskrati pristup ključnim tehnologijama.

Takođe je prijetila kaznama protiv banaka koje pružaju finansijske usluge određenim kineskim i hongkonškim zvaničnicima koje smatra odgovornim za suzbijanje građanskih sloboda i demokratskih aktivista na toj teritoriji, ukazuje britanski list.

Peking je uzvratio udarac zbog nedavnih američkih ograničenja za kineske kompanije, zabranom kineskim kompanijama i građanima da poštuju strane zakone i sankcije koje smatra "neopravdanima", piše Volstrit džurnal.

Ti novi propisi omogućavaju kineskim kompanijama da pred kineskim sudovima tuže one koji se pridržavaju stranih zakona.

Iako u propisima nisu imenovani specifični strani zakoni ili sankcije, oni pojačavaju pritisak na američke i druge strane kompanije koje imaju prisustvo u Kini, ukazuje američki list, dodajući da ljudi iz strane poslovne zajednice u Kini kažu da će ih nova pravila vjerovatno primorati da biraju između američkih ili kineskih zakona.

Novi kineski propisi su takođe uvedeni dok se novoizabrani predsjednik Džo Bajden priprema za preuzimanje funkcije, postavljajući mu pitanje da li da poništi akcije Trampove administracije usmjerene na Kinu.

Iako kineski zvaničnici nisu pomenuli nijednu konkretnu zemlju, novi propisi bi potencijalno mogli da uvuku globalne kompanije usred ekonomske bitke Vašingtona i Pekinga, ocjenjuje Njujork tajms i ističe da bi takođe mogli biti poruka dolazećoj Bajdenovoj administraciji koja će morati da odluči da li da ograničenja Trampove ere prema kineskim preduzećima zadrži, popusti ili ih potpuno preispita.

Prema saopštenju kineskog Ministarstva trgovine, kineske kompanije koje pretrpe gubitke zato što je neka druga strana poštovala restrikcije ili sankcije koje Peking smatra "neopravdanima", mogu tražiti naknadu na kineskim sudovima, što će, ukazuje Njujork tajms, vjerovatno završiti pobjedom kineske strane, pošto sudovi u Kini na kraju odgovaraju Komunističkoj partiji.

Ipak, nije jasno da li će globalne kompanije na kraju biti kažnjene u Kini zbog poštovanja sankcije SAD, ističe list.

Prema novim propisima, kompanije od Ministarstva trgovine mogu tražiti izuzeće da bi se pridržavale američkih ograničenja.

Propisi takođe nalažu osnivanje međuagencijskog tijela da se utvrdi koji su strani zakoni obuhvaćeni.

Pored toga, veći dio uredbe je nejasan, što kineskoj vladi i kompanijama daje prostora za prilagođavanje.

Ipak, prijetnja bi mogla da podstakne velike američke kompanije koje posluju u Kini da izvrše pritisak na Bajdena da ublaži ograničenja kineskim preduzećima, ističe list, dodajući da Bajden zasad nije rekao da li namjerava da nastavi Trampove kaznene mjere, koje su doprinijele najtoksičnijim odnosima Kine i SAD u poslednjih nekoliko decenija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.