NavMenu

Univerzitet Crne Gore napredovao za 262 mjesta na Webometrics Transparent Ranking listi

Izvor: eKapija Petak, 08.01.2021. 15:03
Komentari
Podeli
(Foto: Univerzitet Crne Gore)
Univerzitet Crne Gore je rangiran na visokom 1328. mjestu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu Google Scholar profila, što je do sada najbolji rezultat u ovoj kategoriji. U odnosu na prethodno rangiranje iz jula 2020. godine, Univerzitet Crne Gore je poboljšao svoju poziciju za čak 262 mjesta.

Naime, Webometrics je 5. januara 2020. godine objavio novu listu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu Google Scholar profila "Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles".

- Primijenjena metodologija je obuhvatila 210 najcitiranijih naučnika, pri čemu su isključeni 20 najcitiranijih, kako navode u Webometrics-u, zbog "poboljšanja reprezentativnosti uzorka". Iako ova metodologija rangiranja ne pogoduje univerzitetima sa relativno malim brojem naučnog osoblja i malim budžetom za nauku Univerzitet Crne Gore je značajno unaprijedio svoju poziciju - saopšteno je iz PR službe UCG.

Kraj 2020. godine na Google Scholar listi, obilježio je porast za više od 120 novih imena naučnika Univerziteta Crne Gore, te ih danas ukupno ima 542 u odnosu na posljednji mjesec 2019. godine kada ih je bilo 414.

- Univerzitet Crne Gore prethodnih godina bilježi značajan porast u broju citata na Google Scholar listi, gdje je trenutno preko 140.000 citata, što je za gotovo 110.000 više u odnosu na isti period prije tri godine. Porast citiranosti kao i broja naučnika na Google Scholar listi je rezultat posvećenosti Univerziteta Crne Gore, koji je krajem 2020. godine usvojio Strategiju internacionalizacije za period 2021-2026, kao strateški okvir za povećanje njegove međunarodne vidljivosti i prepoznatljivosti - navodi se u saopštenju.

- Vjerujemo da ćemo u narednom periodu nastaviti sa ovakvim pozitivnim trendom, zahvaljujući velikoj posvećenosti naše akademske zajednice uz dodatne mjere podrške od strane Univerziteta za podsticanje najboljih naučnih rezultata i međunarodne afirmacije Univerziteta - zaključuju iz UCG.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.