NavMenu

Komšija je najbolji susjed: BSK Obrenovac - U planu gradnja nove fabrike i proboj na regionalna tržišta sa inovativnim vazdušnim beračem za male voćnjake (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.01.2021. 12:14
Komentari
Podeli
Vazdušni berači voća (Foto: BSK Obrenovac)Vazdušni berači voća
Razvojno-proizvodni centar BSK doo Obrenovac, porodično preduzeće sa četrdesetak zaposlenih koje se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom opreme na bazi hidrodinamike, ima puno novosti koje se tiču poslovanja - priprema nove inovativne proizvode, gradnju novog proizvodnog pogona i prodor na tržišta regiona.

- BSK je tehnološki lider u branju bobičastog voća bez oštećenja ploda i biljke. To je naša inovacija koju smo patentirali na globalnom nivou, a riječ je o beskontaktnom otresanju voća uz pomoć vazdušnih pulsacija. Umjesto mehaničkog otresanja koje se uglavnom koristi, naš jedinstveni proizvod radi na principu vazduha koji vibrira voćku i otresa plod, što onemogućava oštećenje ploda. Trenutno imamo jedan takav berač, model 500s, na kojem uvodimo i inovaciju za meki prihvat ubranog voća, a uvodimo i dva nova posebna modela - kaže za eKapiju direktor kompanije Marko Kokanović.
Kokan 500s maxi (Foto: BSK Obrenovac)Kokan 500s maxi
Prema njegovim riječima, ove godine je 50% izvoza glavnog programa kompanije, odnosno inovativnih berača, otišlo za SAD, dok je ostatak plasiran u zemlje EU, od Velike Britanije do Španije, kao i na tržišta Rumunije i Hrvatske u regionu.

- Trenutno radimo na razvoju samohodnog berača za američko tržište, koji će se koristiti na velikim farmama, a pripremamo i jednistven novi proizvod prilagođen potrebama domaćeg tržišta i regiona. Riječ je lakom beraču koji koristi snagu traktora za pogon i vazdušnu tehnologiju za otresanje i prihvat voća, a moći će da se koristi za male voćnjake, što je zanimljivo našim i regionalnim tržištima, na kojima preovlađuju mala, porodična gazdinstva - otkriva Kokanović.

Još jedan inovativni proizvod kompanije je i Carbolastic, antihabajući materijal koji BSK već plasira firmama koje posluju u termoenergetskoj i rudarskoj industriji, a sada planira da ga ponudi i prehrambenim kompanijama.

- Svuda gdje se habaju materijali u nekom industrijskom procesu, gdje dolazi do abrazije, erozije i peskarenja, Carbolastic je odlično rješenje jer se zahvaljujući svojim specijalnim svojstvima sporije troši od drugih materijala, tačnije za 100% produžava vijek komponenti. Ovu inovaciju sada smo primijenili i u prehrambenoj industriji, konkretno u proizvodnji jestivog ulja. Naime, opna sjemenki je prilikom ljuštenja veoma abrazivna i dosta haba ljuštilice, a upravo od njih zavisi kapacitet proizvodnje sirovine za proizvodnju jestivog suncokretovog i sojinog ulja. Za sada smo Carbolastic ugradili u pogone fabrike Bimal u Bosni i Hercegovini i zadovoljni su rezultatima, a imamo još interesenata iz prehrambene industrije - objašnjava sagovornik eKapije.
Ejektorski refuler (Foto: BSK Obrenovac)Ejektorski refuler
I tu nije kraj inovacijama ove kompanije. BSK, prema riječima Kokanovića, priprema i inovativni proizvod za potrebe građevinske industrije - ejektorski refuler služiće za efikasnije i jeftinije izvlačenje peska i šljunka sa velikih dubina, koje se sada radi bager pumpama na velikim brodovima.

- Kod trenutno korišćenog postupka sav materijal izvađen iz rijeke prolazi kroz pumpu, dok će kod našeg proizvoda prolaziti kroz cijevi i i značiće manje habanja i veću efikasnost. Najzad, razvijamo i sistem inovativne protivgradne zaštite voćnjaka u smislu brzog širenja i skupljanja zaštite, ali više detalja ne bih davao jer je proizvod u procesu patentne zaštite - ističe Kokanović.
Sistem inovativne protivgradne zaštite voćnjaka (Foto: BSK Obrenovac)Sistem inovativne protivgradne zaštite voćnjaka
Na pitanje postoje li neke prepreke kada je riječ o regionalnom poslovanju firme, naš sagovornik kao najveći problem navodi nedostatak jedinstvenog tržišta.

- Administrativne barijere su nam problem, najviše komplikovane izvozne procedure koje povećavaju troškove i oduzimaju vrijeme. Isto tako, u samoj zemlji poslovanje nam otežava činjenica da smo razvojna firma koja 90% opreme nabavlja iz inostranstva, pa i tu ima problema oko izvoza i carinskih procedura - objašnjava Kokanović.

Aktuelna pandemija koronavirusa, s druge strane, koja je mnogim firmama "pomrsila račune", ovoj obrenovačkoj kompaniji nije uspjela da naškodi, jer, kako kaže, BSK upravo inovativnim mašinama smanjuje potrebu za radnicima, tako da kompanija nije zabilježila smanjenje porudžbina, naprotiv.

Govoreći u planovima za naredni period, naš sagovornik ističe da je plan da BSK sa lakim beračem otvori regionalno tržište u oblasti branja voća, dok će Carbolastic ponuditi svim u industrijama u kojima postoji habanje materijala u procesima rada u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji, i Bugarskoj. Za sledeću godinu kompanija planira i proširenje proizvodnih kapaciteta.


- U Obrenovcu planiramo izgradnju nove proizvodne hale na 3.500 m2, što će utrostručiti proizvodnju. Već imamo idejno rješenje za novu fabriku i gradnja bi mogla da počne već na proljeće, čim završimo glavni projekat i nađemo izvođače radova – zaključuje sagovornik eKapije.

U posebnim tekstovima u okviru regionalnog projekta eKapije pročitajte kako saradnju u regionu vide u kompanijama Polimac Company, Agent plus, Schrack Technik i Mins Elektro, kao i u privrednim komorama Republike Srpske i Srbije.

Branislava Petrović



Fotogalerija
BSK Obrenovac
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.