NavMenu

Brodarske kompanije u opasnosti zbog duga - Ukoliko Vlada ne uplati 4,6 mil USD, Eksim banka bi mogla odjednom da naplati 66 miliona

Izvor: Mina Srijeda, 06.01.2021. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Kineska Eksim banka mogla bi da aktivira državne garancije i naplati odjednom cjelokupni iznos duga brodarskih kompanija, ukoliko Vlada za 15-ak dana ne plati rate za brodove Crnogorske i Barske plovidbe, piše Pobjeda.

Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 mil USD kredita, a gotovo je izvjesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite.

Iz Barske plovidbe Pobjedi je saopšteno da su već nagovijestili Vladi da će im najvjerovatnije nedostajati 3 mil EUR za plaćanje dvije ovogodišnje rate.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u prethodna dva dana nijesu odgovorili na pitanja podgoričkog lista da li će Vlada platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je donešena odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Prema saznanjima Pobjede, Kinezi bi najvjerovatnije, u slučaju da im se do tog roka ne isplate rate, prvo poslali upozorenje Vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima Vlade možda sačekali mjesec ili dva da im se isplate rate, ali to ipak ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog mjeseca odluči da naplati odjednom cjelokupni dug i da aktivira državne garancije.

U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima lista, ne vjeruju da će brodovi biti zaplijenjeni, jer ova plovila nijesu pod hipotekom.

Vlada je 24. decembra usvojila Informaciju o trenutnom stanju u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu (MA) i u tom dokumentu praktično već najavila mogući crni scenario gašenja crnogorskih brodarskih kompanija, navodeći da su prilične mogućnosti da Crna Gora u periodu od mjesec ostane bez brodova i aviona.

U tom dokumentu se, između ostalog, upozorava da nas sličan slijed događaja, kako što je bio kod MA, očekuje po pitanju dospjeća rata za brodove u vlasništvu Barske plovidbe i Crnogorske plovidbe.

Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrijednosti 4,64 mil USD dospijevaju 21. januara, a Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita pri kupovini četiri broda. Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih.

Iz Barske plovidbe su saopštili da su im osim tekućih operativnih troškova, koje kompanija ima u ovoj godini, najznačajnije obaveze dvije rate kredita od kojih prva rata dospijeva 21. januara u iznosu od 1,94 mil USD, a druga 21. jula u iznosu od 1,92 mil USD.

- Barska plovidba nije u mogućnosti da samostalno vraća kredit uzet za kupovinu brodova, zbog čega nam je neophodna pomoć države. Kompanija je nagovijestila resornom ministarstvu da će nam za vraćanje dvije rate kredita u ovoj godini najvjerovatnije nedostajati oko tri miliona EUR - kazali su iz barske kompanije.

Brodovi Barske plovidbe Bar i Budva su kupljeni 2012. godine, a isporučeni 2014. Kompanija je uzela kredit kod Eksim banke za njihovu kupovinu u iznosu od 46,4 mil USD. Za taj kredit je država izdala garanciju, uz grejs period od pet godina, dva odsto kamate i 15 godina otplate.

- Od uzimanja kredita do danas Barska plovidba je kineskoj Eksim banci uplatila ukupno 14,32 mil USD, od kog iznosa je iz sredstava kompanije plaćeno 7,57 mil USD, dok je iz državnog budžeta obezbijeđeno 6,75 mil USD - rekli su iz Barske plovidbe.

Oni su podsjetili da je tokom prošle godine Barska plovidba uplatila dvije rate kredita od 1,97 mil USD i 1,95 mil USD. Barskoj plovidbi preostalo je da vrati još 43 mil USD, ali sa kamatama.

Iz Crnogorske plovidbe Pobjeda nije dobila odgovore o prošlogodišnjem poslovanju, planovima za ovu godinu, kao i o tome da li će iz sopstvenih sredstava platiti ovogodišnje rate kredita.

Prošlogodišnje rate za kupovinu dva broda kotorske kompanije u cjelosti je platila Vlada iz državnog budžeta. U januaru je plaćena rata od 2,77 mil USD, a u julu rata od 2,73 mil USD.

Iz Crnogorske plovidbe su u avgustu prošle godine saopštili da zbog tadašnjih niskih pomorskih vozarina ne mogu predvidjeti da li će i koliko učestvovati u otplati naredne rate, koja dospijeva za plaćanje 21. januara ove godine u iznosu od 2,7 mil USD.

Do sada je na ime otplate kredita za brodove 21. maj i Kotor, koji su u vlasništvu Crnogorske plovidbe, uplaćeno 37,56 mil USD, od čega je Vlada platila 34 miliona, a ostatak od 3,56 miliona je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 mil USD. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 mil USD, a ukupna kamata iznosi 11,16 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.